Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 8 apr 2020 / 06:45 uur

Italië en Nederland blijven kibbelen over coronamiljarden

De ministers van Financiën van de eurolanden (Eurogroep) hebben na zeventien uur deels nachtelijk overleg nog steeds geen akkoord bereikt over een economisch steunpakket van ruim 500 miljard euro in verband met de coronacrisis.

Rome wil per se dat in de tekst naar de mogelijkheid van de uitgifte van euro-obligaties wordt verwezen om de onvermijdelijke recessie te boven te komen. Nederland is faliekant tegen het uitgeven van gezamenlijke schuld. Ook over het inzetten van 240 miljard euro aan kredietlijnen van het Europees noodfonds ESM raken ze het niet eens. Minister Wopke Hoekstra wil daar gefaseerd voorwaarden aan verbinden, waar Rome dan weer fel tegen is. Hoekstra wordt hierin gesteund door Oostenrijk en Finland.

Wel denkt Hoekstra dat „het echt moet lukken" om een akkoord tussen de eurolanden te kunnen bereiken over een „zwaar pakket" Europese steunmaatregelen, zei hij na afloop van het overleg. „Maar voor mij is het helder dat euro-obligaties er niet komen."

Donderdag verder

Het overleg per videoverbinding is opgeschort tot donderdag omdat met name Hoekstra en zijn Italiaanse collega Roberto Gualtieri de hakken in het zand zetten. Desondanks noemt de CDA-bewindsman het overleg vruchtbaar. „Op een aantal onderwerpen zijn we heel ver gekomen", zei hij. Hoekstra sluit niet uit dat de onderhandelingen nog langer gaan duren omdat het over „grote onderwerpen" en miljardenbedragen gaat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Italië en Nederland blijven kibbelen over coronamiljarden
Sluiten