Metro
Metro Nieuws 25 apr 2020 / 07:03 uur

Huisartsen: 764 overleden coronapatiënten buiten ziekenhuis

Huisartsen melden dat in ruim een week 764 mensen zijn overleden aan een vermoedelijke coronabesmetting, zonder dat zij in het ziekenhuis zijn geweest of zijn opgenomen. Dat aantal is niet meegenomen in het sterftecijfer, dat nu staat op 4289.

Via een speciale meldingsknop op het gezamenlijke platform ZorgDomein kunnen huisartsen laten weten dat ze kwetsbare patiënten hebben begeleid, waarvan zij vermoeden dat het ging om Covid-19.

Tot dusver zijn zo’n 1800 kwetsbare patiënten met corona buiten het ziekenhuis om door huisartsen behandeld. De huisartsen melden dat bij 759 patiënten bij wie het virus werd vermoed, bewust werd afgezien van ziekenhuiszorg.

Wens van patiënt

Een van de voornaamste redenen om niet naar het ziekenhuis te gaan was de wens van de patiënt zelf, zegt Marco Blanker, huisarts, universitair hoofddocent bij het UMCG en coördinator van het Consortium Huisartsgeneeskunde. „In de meeste gevallen was er ook een andere reden om niet naar het ziekenhuis te verwijzen, zoals de kwetsbaarheid zelf door stapeling van ziekten of het vooruitzicht op isolatie in het ziekenhuis. Maar ook kwetsbare patiënten die Covid-19 krijgen, kunnen gelukkig gewoon opknappen."

Niet-geteste patiënten kwamen tot nu toe niet voor in de dagelijkse cijferupdate van het RIVM. Die richten zich voornamelijk op ziekenhuizen en intensive care.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Huisartsen: 764 overleden coronapatiënten buiten ziekenhuis
Sluiten