Loren Snel
Loren Snel Nieuws 19 apr 2020 / 08:51 uur

Herdenking 75 jaar Kamp Amersfoort digitaal te volgen

Vanaf 13.30 zendt Nationaal Monument Kamp Amersfoort een verslag uit van de herdenking van de overdracht van het kamp aan het Rode Kruis op 19 april 1945.

De 75-jarige herdenking zou groots worden aangepakt. Door de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus kan dat niet. Daarom zijn nu alle programma-onderdelen vooraf opgenomen en samengevoegd tot een ‘live’ verslag dat één uur duurt. Als kijker kun je het hijsen van de vlag zien, het luiden van de klokken horen en naar toespraken luisteren, onder andere van staatssecretaris Paul Blokhuis van Welzijn en oud-gevangene Nic Snaas.

Zingen vanuit huiskamers

Vanwege het jubileum is een koor gevormd van 130 familieleden en nabestaanden van gevangenen. Dit koor kon sinds de coronauitbraak niet meer bij elkaar komen. Zij zingen nu vanuit hun huiskamers.

Wereldprimeur

Volgens het kamp is het een wereldprimeur dat zo’n herdenking plaatsheeft zonder een fysieke samenkomst. The Jerusalem Post meldde dat verschillende Holocaust-herdenkingsevenementen ook online zullen worden gehouden vanwege het coronavirus. Zo nodigt het “Memory in the Living Room”-project mensen uit om online herinneringen te delen met anderen vanuit hun huiskamer.

Een dodelijk kamp

In Kamp Amersfoort zaten in de Tweede Wereldoorlog ruim 35.000 Nederlanders gevangen. Voor een deel waren dat verzetsmensen, maar er zaten ook politieke gevangenen, Joden, zigeuners en zogenoemde asocialen. De leefomstandigheden waren erbarmelijk. Velen overleefden het kamp niet.

De herdenking is op televisie te volgen vanaf 13.30 via RTV Utrecht en via internet onder andere bij de EO, bij www.herdenken.tv en bij Kamp Amersfoort zelf. In het kamp zijn zondag geen activiteiten. De directie roept iedereen dringend op om thuis te blijven.

Reageer op artikel:
Herdenking 75 jaar Kamp Amersfoort digitaal te volgen
Sluiten