Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 30 apr 2020 / 11:39 uur

‘Helft tot driekwart van Nederland wil best corona-app’

Ruim de helft van de Nederlanders wil wel een corona-app installeren die meldt als ze bij een besmet persoon in de buurt zijn geweest. Mits die app aan alle privacy- en veiligheidseisen voldoet.

De info moet bijvoorbeeld niet zomaar bij de GGD terechtkomen. Een kwart wil een corona-app nemen als er iets tegenover staat, zoals de mogelijkheid om weer met enkele tientallen mensen samen te komen en het recht op een test als blijkt dat ze bij met besmet persoon in contact zijn geweest. Een kwart van de ondervraagden ziet een app niet zitten.

Dat zegt Maureen Rutten-van Mölken, hoogleraar economische evaluatie van innovaties in de zorg aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ze deed onderzoek onder negenhonderd Nederlanders. De jongste groep, tot 34 jaar, is volgens het onderzoek gevoelig voor een vergoeding in ruil voor het installeren van de app.

Dekkingsgraad

Volgens de onderzoekers is een dekkingsgraad van 60 procent haalbaar. Dat percentage is ook nodig om de app te laten werken voor de bestrijding van het virus. De overheid hoopt op dit moment een goede app te ontwikkelen die smartphone-eigenaren moet waarschuwen als ze bij een besmet iemand in de omgeving waren. Uit het Rotterdamse onderzoek kwam ook nog naar voren dat mensen dan graag exact willen weten op welke dag en tijd dat dan geweest is.

De bereidheid om de app te installeren is bij jongeren en jong volwassenen hoger dan bij senioren. Vooral mensen boven de 75 jaar moeten er eigenlijk weinig van hebben.

De deelnemers moesten in allerlei voorgestelde situaties kiezen tussen twee verschillende corona-apps en het antwoord ‘ik wil geen app’. De kenmerken en gevolgen van de apps waren bij elke vraag anders.

Reageer op artikel:
‘Helft tot driekwart van Nederland wil best corona-app’
Sluiten