Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 4 apr 2020 / 07:30 uur

Gezondheidsdienst VS adviseert Amerikanen mondkapjes te dragen

De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC (Centers for Disease Controle and Prevention) adviseert inwoners van het land om in het openbaar mondmaskers te dragen vanwege het coronavirus. Dat zei president Donald Trump vrijdag (lokale tijd) tijdens een persconferentie.

Volgens Trump wordt Amerikanen verzocht gezichtsmaskers te dragen op vrijwillige basis. Het wordt niet geadviseerd medische mondmaskers te dragen omdat dergelijke uitrusting gereserveerd moet blijven voor zorgpersoneel.

Het advies is volgens Trump geen vervanging van het al bestaande advies aan Amerikanen om sociaal afstand te houden. „Het wordt echt vrijwillig", stelde Trump over de aanbeveling van het CDC. „Je hoeft het niet te doen en ik kies ervoor het niet te doen, maar sommige mensen willen het misschien wel en dat is oké."

Tekort aan medische voorraden

De nieuwe richtlijn is volgens het CDC mede gebaseerd op recent onderzoek waaruit blijkt dat een groot deel van de coronapatiënten geen symptomen heeft. De gezondheidsdienst beveelt Amerikanen aan vooral gezichtsmaskers te dragen op plekken waar het lastig is sociaal afstand te houden, zoals in supermarkten en apotheken.

Gezondheidsdienst VS adviseert Amerikanen mondkapjes te dragen.
Volgens Trump wordt Amerikanen verzocht gezichtsmaskers te dragen op vrijwillige basis. Foto: ANP.

Meerdere staten in de VS verwachten een tekort aan mondkapjes en andere medische voorraden. Trump zei op de persconferentie dat hij de export van schaarse medische beschermingsmiddelen vanuit zijn land grotendeels wil verbieden. Daarvoor gebruikt hij de Defense Protection Act, een oorlogswet die de president de benodigde bevoegdheden geeft.

Bepaalde leveringen aan Spanje en Italië, die hard getroffen zijn door de coronapandemie, kunnen volgens Trump wel doorgaan.

Te weinig testen

De Amerikaanse zangeres Pink, vindt deze maatregelen echter niet genoeg. Op Twitter laat ze weten dat ze zelf recent is genezen van het coronavirus en dat er volgens haar veel te weinig testen beschikbaar zijn.

„Gelukkig had mijn dokter de mogelijkheid ons te testen", schrijft ze. „Ik testte positief." Pink heeft daarna zichzelf en de andere gezinsleden in quarantaine geplaatst. Een tweede test, een paar dagen geleden, wees uit dat ze genezen is.

Gezondheidsdienst VS adviseert Amerikanen mondkapjes te dragen.
Pink testte positief op het coronavirus en heeft daarna zichzelf en de andere gezinsleden in quarantaine geplaatst. Foto: Getty Images.

In haar tweet geeft Pink de Amerikaanse regering een veeg uit de pan omdat coronatesten zeer slecht beschikbaar zijn. „Deze ziekte is gevaarlijk en echt", moppert ze. „Mensen moeten weten dat iedereen het virus kan krijgen. Jong en oud, gezond of ziek, arm of rijk. Testen moeten gratis zijn en iedereen moet ze kunnen krijgen."

Donatie

Daarna vertelt Pink dat ze een miljoen dollar doneert. Het geld is volgens de zangeres „voor de medische professionals die in de frontlinies de strijd tegen het virus leveren". Van de donatie gaat de helft naar het ziekenhuis in Philadelphia waar haar moeder heeft gewerkt. De andere helft gaat naar het speciale covid-19-fonds van Los Angeles.

Nederland

In Nederland wordt door het RIVM nog steeds geadviseerd om geen mondkapjes op straat te dragen. De meeste mondkapjes helpen namelijk niet om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Het dragen van mondkapjes zorgt volgens zorgminister Hugo de Jonge voor een gevoel van schijnveiligheid maar voegt verder niets toe.

Reageer op artikel:
Gezondheidsdienst VS adviseert Amerikanen mondkapjes te dragen
Sluiten