Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 7 apr 2020 / 06:43 uur

‘Geen verandering in toestand Johnson’, wereldleiders leven mee

Er is geen verandering opgetreden in de toestand van de Britse premier Boris Johnson. Dat zeggen twee bronnen dichtbij de premier dinsdag. Johnson werd maandag op de intensive care opgenomen na een verslechtering van zijn toestand door het coronavirus.

Johnson kreeg maandag zuurstof en werd naar een intensivecareafdeling gebracht in een centraal ziekenhuis in Londen. Volgens Johnson zelf was dat een voorzorgsmaatregel nadat de symptomen van het virus aanhielden, liet hij via Twitter weten.

Johnson heeft al ruim een week last van hoestklachten en koorts. Volgens Johnson waren het milde klachten en is de ic een voorzorgsmaatregel. „De premier is op dit moment bij bewustzijn", kwam een statement vanuit Downing Street maandag laat op de dag, eraan toevoegend dat de overstap naar de intensive care „een voorzorgsmaatregel was voor het geval hij beademing nodig heeft om zijn herstel te bevorderen".

De 55-jarige premier testte elf dagen geleden positief op het coronavirus. In eerste instantie wilde hij zelf, vanuit het ziekenhuis, zijn taken voortzetten. Nu hij op de ic is opgenomen, kan dat niet langer. Zelfs als hij snel herstelt, zal hij waarschijnlijk zijn werk enige tijd niet kunnen hervatten. Minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab neemt voorlopig de taken van Johnson over.

Wereldleiders leven mee

Over de hele wereld wordt meegeleefd met de Britse premier. Een aantal wereldleiders heeft Johnson beterschap en sterkte gewenst.

Ook EU-voorzitter Ursula von der Leyen en secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO wensen Johnson veel sterkte en een spoedig herstel.

De Amerikaanse president Donald Trump zei tijdens een persconferentie in het Witte Huis dat hij bedroefd is over de verslechtering van de toestand van de Britse premier. „Ik wil ook de beste wensen sturen naar een goede vriend van mij, een vriend van ons land, premier Boris Johnson. We waren erg bedroefd toen we hoorden dat hij vanmiddag op de intensive care is opgenomen. Alle Amerikanen bidden we voor zijn herstel."

Zodra er enige verandering in de conditie van Johnson is, zal er een verklaring komen, zei minister voor Kabinetszaken Michael Gove dinsdag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Geen verandering in toestand Johnson’, wereldleiders leven mee
Sluiten