Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 8 apr 2020 / 13:49 uur

Gedonder bij DENK duurt voort, Azarkan wil terugtreding bestuur

Farid Azarkan, die het fractievoorzitterschap van DENK voorlopig overneemt, vraagt het bestuur van die partij terug te treden. Hij pleit voor een interim-bestuur waarmee ik leiding kan geven om uit deze crisis te komen”, zegt de politicus over het conflict in zijn partij.

„Ik heb in het partijbelang besloten het bestuur te vragen verantwoordelijkheid te nemen", zegt Azarkan. Tot dat bestuur behoort ook fractiegenoot Selçuk Öztürk, die daar als partijvoorzitter fungeert. Hij is een van de hoofdrolspelers in het conflict dat is opgelaaid in die partij.

Vertrokken Kuzu

De onlangs vertrokken Tunahan Kuzu beschuldigt zijn medeoprichter Öztürk van „broedermoord” en „chantage”, omdat de partijvoorzitter de buitenechtelijke relatie van Kuzu zou hebben gebruikt om hem onder druk te zetten.

Kuzu kondigde vorige maand aan zijn fractievoorzitterschap neer te leggen. Hij was tevens partijleider, maar gaf aan na de verkiezingen van 2021 uit de politiek te stappen. Via de media kwamen verhalen naar boven dat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan „grensoverschrijdend gedrag".

Kuzu zegt dat Öztürk, die hem al langer zou ondermijnen, hierachter zat. In een ziedende post op Facebook zegt Kuzu dat „deze kwestie door mijn ‘strijdmakker’ werd misbruikt om mij politiek te lynchen." Kuzu deed daarin uitgebreid uit de doeken over de praktijken van zijn collega. Een officieel statement van Öztürk over de hele situatie is er sindsdien nog niet geweest.

Partijcongres

Daarnaast gaf Kuzu ook aan dat hij zijn verhaal uitgebreid wil doen op het komende partijcongres van de partij. Azarkan wil echter niet wachten op het congres dat vanwege het coronavirus op z’n vroegst op 6 juni zal plaatsvinden. „Ik wil dat er rust en verbinding komt zodat we weer politiek kunnen bedrijven en onze kiezers weer trots op ons kunnen zijn. Ik heb er alle vertrouwen in dat beide collega’s met mij komen tot een werkbare oplossing. En wat die zal zijn, dat weet ik ook niet."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gedonder bij DENK duurt voort, Azarkan wil terugtreding bestuur
Sluiten