Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 6 apr 2020
Leestijd: 3 minuten

Gedesinfecteerde matrashoezen en meer tijdens (rustig) paasweekend

Onder meer gedesinfecteerde matrashoezen ter voorbereiding op paasweekend en misschien zelfs een drone met ingebouwde speaker. Al verwachten de woonwinkels en meubelboulevards geen grote drukte dit jaar, „we zien sowieso al minder bezoekers in het weekend."

Normaal gesproken gaan Nederlanders massaal voor nieuwe meubels winkelen op tweede paasdag, maar de woonboulevards en -winkels verwachten dat het dit jaar rustig blijft. Wel treffen meerdere zaken maatregelen om een eventuele drukte in goede banen te leiden, zo blijkt uit een rondgang.

Speciaal deurbeleid

„Ik houd echt geen rekening met grote drukte", zegt de centrummanager van woonboulevard Wooon in Leiderdorp met dertig winkels. „Op een normale tweede paasdag hebben we hier een paar duizend klanten. Dit jaar ben ik blij als we op het aantal van een normale zaterdag komen, dat is zo’n achthonderd bezoekers."

Wooon voert voor de zekerheid wel speciaal een deurbeleid met Pasen dit jaar. „We houden de standaardregel van één persoon per tien vierkante meter aan, wat hier gezien de oppervlakte van de winkels heel gemakkelijk is. Verder letten we erop dat niemand hier in grotere groepen dan twee personen is. Dat checken we aan de deur en in de winkel", laat de centrummanager weten. En ze zijn streng in Leiderdorp:  „Wie zich daar niet aan houdt, wordt eruit gezet." Ook de gemeente houdt maandag een oogje in het zeil.

Extra alerte schoonmakers

Woonmalls Villa Arena in Amsterdam en Alexandrium in Rotterdam verwachten ook minder drukte, maar zetten wel meer beveiliging in. Schoonmakers zijn bij beide woonmalls extra alert op het schoonmaken van contactpunten, zoals deurknoppen, leuningen en liftknoppen. Onder meer bij parkeerautomaten is met tape op de grond aangegeven hoe je anderhalve meter afstand kunt houden. Alexandrium hanteert één bezoeker per 25 vierkante meter en zet ook bewakers neer bij drukke plekken als roltrappen.

John Kruijssen, topman van Beter Bed, laat weten dat die keten zoveel mogelijk klanten op afspraak probeert te laten komen. Voor het uitproberen van bedden en matrassen gebruikt Beter Bed „speciale hoezen", die gedesinfecteerd worden vóór een klant gaat liggen, legt Kruijssen uit.

Pieken mijden

Van alle markten thuis, zo'n drone / ANP

Ook bij de filialen van Beter Bed en Beddenreus gelden de standaardregels van één klant per tien vierkante meter en groepen niet groter dan twee personen. Kruijssen verwacht dat dit niet moeilijk wordt. „We zien sowieso al minder bezoekers in het weekend. De klandizie verdeelt zich over de doordeweekse dagen omdat mensen niet hoeven te werken en de pieken mijden."

Het afgelopen weekend werd door het management van de woonboulevard in Heerlen als „generale repetitie" voor tweede paasdag en Pinksteren gezien. Met de helft van het normale bezoekersaantal bleef het rustig. Een drone met ingebouwde speaker werd ingezet om mensen aan de anderhalve meter afstand te herinneren, om zo de veiligheid van het winkelend publiek te waarborgen, laat manager Ger Hazelhof weten. „We overwegen om hem ook tijdens het paasweekend in te zetten.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.