Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 29 apr 2020 / 18:09 uur

Forse bijstelling dodental omhoog in Verenigd Koninkrijk

Het officiële aantal sterfgevallen als gevolg van het coronavirus in het Verenigd Koninkrijk is woensdag fors naar boven bijgesteld tot 26.097, een stijging van 4.419. Dit omvatte voor het eerst ook sterfgevallen in verpleeghuizen en particuliere huishoudens.

Dat betekent dat het Verenigd Koninkrijk nu meer sterfgevallen telt dan Frankrijk en Spanje. Hoewel internationale vergelijkingen moeilijk zijn, bevestigen de nieuwe cijfers de positie van Groot-Brittannië onder de Europese landen die het zwaarst door de pandemie zijn getroffen. Italië zei woensdag dat 27.682 mensen waren overleden nadat ze positief waren getest op het coronavirus. Net als Groot-Brittannië zijn de cijfers gebaseerd op sterfgevallen in ziekenhuizen maar ook elders.

Frankrijk

Ook in Frankrijk komen ze bij die aantallen in de buurt. Het aantal mensen dat is overleden aan een coronavirusbesmetting is in Frankrijk woensdag met 427 gestegen tot 24.087. Tegelijk bleven de aantallen ziekenhuisopnames vanwege de ziekte en mensen op de intensive care dalen, zei het ministerie van Volksgezondheid. Het dodental steeg met 1,8 procent in vergelijking met dinsdag, een iets hogere stijging dan een dag eerder.

Het aantal patiënten in ziekenhuizen met een coronabesmetting daalde verder tot 26.834, van 27.484 op dinsdag en het aantal patiënten op de intensive care van 4387 tot 4207. Beide cijfers vertonen al meer dan twee weken een dalende trend.

Controle in Denemarken

Denemarken, dat langzaam de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan opheft, heeft de uitbraak onder controle gebracht, zei de premier woensdag. „De infectie is onder controle en de Deense strategie heeft een eerste, moeilijke fase overwonnen", meldde premier Mette Frederiksen aan het parlement.

Half maart sloot Kopenhagen kinderdagverblijven, basisscholen en middelbare scholen, evenals cafés, restaurants, bars, sportscholen en kapsalons. Bijeenkomsten met meer dan tien personen werden verboden. Sommige maatregelen zijn inmiddels opgeheven, met de heropening van scholen voor kinderen tot 11 jaar, evenals kleine bedrijven zoals kappers en tatoeagesalons. Een tweede fase van versoepelingen is gepland voor 10 mei.

Op 1 april breidde het Scandinavische land zijn tests uit naar mensen met milde symptomen. Voorheen werden alleen degenen getest die matige tot ernstige symptomen vertoonden. Denemarken bevestigde woensdag in totaal 9206 besmettingsgevallen sinds het begin van de uitbraak en 443 doden.

Vroege versoepeling Zwitserland

Zwitserland versoepelt op 11 mei de grensrestricties, maakte de regering woensdag bekend. Die kondigde ook verdere versoepelingen in het openbare leven aan en gaf details over een corona-app en de overheidssteun voor het bedrijfsleven. Winkels, restaurants, markten, musea en bibliotheken in het Alpenland mogen op 11 mei weer opengaan. De opening van musea en bibliotheken was aanvankelijk gepland voor 8 juni.

De regering kondigde onder meer aan dat vanaf 11 mei alle nieuwe besmettingsgevallen weer worden getraceerd. Daarnaast gaf de regering aan dat er een corona-app wordt geïntroduceerd die mensen informeert over eventuele contacten met besmette mensen. Het gebruik van de app die met Bluetooth werkt, wordt vrijwillig.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Forse bijstelling dodental omhoog in Verenigd Koninkrijk
Sluiten