Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 6 apr 2020 / 14:45 uur

FNV vreest voor meer dan 800.000 flexbanen door coronacrisis

De banen van meer dan 800.000 mensen met een flexcontract zijn in gevaar door de coronacrisis. Dat zegt vakbond FNV op basis van een optelsom van het aantal mensen in Nederland met een heel onzekere aanstelling.

Zij worden momenteel massaal op straat gezet door werkgevers, waaronder veel uitzendbureaus.

Er werken zo’n 425.000 mensen op oproep- en 0-urenbasis, zo becijfert de bond. Daarbij komen 227.600 uitzendkrachten in de eerste anderhalf jaar van hun uitzendwerk, van wie elke dag afscheid genomen kan worden. Dan zijn er nog 64.500 mensen van wie het tijdelijk contract afloopt en 100.000 mensen die in hun proeftijd zitten.

Steunmaatregelen

Bij elkaar opgeteld zijn dat meer dan 800.000 mensen. Zij lopen volgens FNV het risico hun baan te verliezen. Zakaria Boufangacha, coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid, roept de werkgevers op om hun werknemers in dienst te houden zolang de steunmaatregelen gelden. „De overheid heeft een goed steunpakket gelanceerd waarin 90 procent van de loonkosten en ook nog eens een flink deel van het vakantiegeld, pensioen en sociale premies worden betaald”, zegt hij.

Ook hekelt Boufangacha hoe makkelijk er tijdens de coronacrisis mensen op straat worden gezet. „Juist werkgevers die jarenlang bewust de meest goedkope arbeidsconstructies hebben gekozen, nemen nu afscheid van mensen in deze kwetsbare positie. En dat is heel wrang."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
FNV vreest voor meer dan 800.000 flexbanen door coronacrisis
Sluiten