Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 8 apr 2020 / 14:04 uur

Eindelijk goed nieuws over IC’s

Voor het eerst sinds de uitbraak van het nieuwe coronavirus in Nederland is het aantal coronapatiënten op de intensive care gedaald.

In totaal liggen nu 1408 mensen op een ic. Dinsdag waren het er 1424. Dat maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) woensdag bekend. De daling komt volgens het LCPS doordat de afgelopen tijd minder mensen in ziekenhuizen zijn opgenomen.

In Nederland zelf liggen nu 1356 mensen op de intensive care. Dat zijn er 22 minder dan dinsdag. Het aantal Nederlanders dat op een ic in Duitsland ligt, is gestegen van 46 naar 52.

‘Cijfers gunstig’

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, noemt de cijfers gunstig. „De werkdruk op de IC’s blijft onveranderd hoog", voegt hij er wel aan toe. Kuipers benadrukt dat de daling ook nog maar licht is. „Het is daarom veel te vroeg om maatregelen vandaag of morgen al te versoepelen."

Niet alleen op de ic, maar ook op gewone verpleegafdelingen nam het aantal patiënten met de ziekte COVID-19 af: van ruim 2800 naar ruim 2700.

Aan versoepeling van de coronamaatregelen kan volgens Kuipers pas worden gedacht als het aantal patiënten op de intensive cares is afgenomen tot onder de duizend. De verwachting is dat dit de komende twee weken niet zal gebeuren. De daling is pril en moet nog fors doorzetten voordat de situatie op de ic’s weer enigszins normaal is.

Hulp van Oosterburen

Woensdagmiddag werd ook bekend dat 130 Duitse ziekenhuizen bereid zijn om Nederlandse patiënten over te nemen. Ook dat feit meldde Ernst Kuipers.

Het gaat volgens Kuipers vooral om ziekenhuizen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, die aan Nederland grenst. Sommige ziekenhuizen hebben enkele bedden aangeboden. Hoeveel ic-bedden Duitsland nu beschikbaar stelt, kon Kuipers niet zeggen. Eerder ging het om 107 bedden.

Kerncijfers

Dit is een (dagelijks) overzicht van de belangrijkste cijfers die het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdagmiddag hebben bekendgemaakt.

  • Totaal bevestigde gevallen: 20.549
  • Aantal gemelde patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis: 7735
  • Toename aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten: +308 (dinsdag: +292)
  • Aantal patiënten met COVID-19 dat momenteel op de intensive care ligt: 1408 (stand woensdagmiddag)
  • Afname aantal patiënten met COVID-19 dat momenteel op de intensive care ligt: -16 (dinsdag: +15)
  • Totaal bevestigde sterfgevallen: 2248
  • Toename bevestigde sterfgevallen: +147 (dinsdag: +234)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Eindelijk goed nieuws over IC’s
Sluiten