Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 10 apr 2020
Leestijd: 1 minuut

Duitsers rijden massaal door bij Nederlandse grens

Ondanks controle aan de grens bij Roermond en Venlo rijden de meeste Duitsers gewoon door naar Nederland, blijkt uit een steekproef van de provincie Limburg. Slechts een minderheid keert weer om.

Duitsers geven als reden op dat ze in Duitse media gelezen hebben het niet verboden is om naar Nederland te gaan. Ze wisten wel dat een advies geldt om dat niet te doen.

Uit de steekproef blijkt dat donderdag 60 procent toch doorreed naar Nederland. Vrijdag bedroeg dat aandeel zelfs 70 procent.

Boerenverstand

„Dit is ook ons beeld", zei een woordvoerder van de Veiligheidsregio Limburg-Noord vrijdagmiddag in een reactie. „We doen er alles aan om mensen aan te spreken op hun boerenverstand. Maar als zij zeggen ‘we rijden door’, dan hebben wij geen juridische middelen om hen te stoppen."

Met name bij de grote grensovergangen rijden veel Duitsers door. De woordvoerder spreekt van „kuddegedrag". Bij kleinere grensovergangen voelen mensen zich meer aangesproken op hun verantwoordelijkheid en keren ze eerder om.

Veel activiteit

Volgens de gemeente Roermond is er „veel activiteit" in de recreatiegebieden. „Ook daarover zijn zorgen en er wordt intensief gehandhaafd", aldus de woordvoerder van de gemeente in een reactie. De woordvoerder van de marechaussee meldde ook dat veel Duitsers zeiden naar camping of jachthaven onderweg te zijn. Over het doorrijgedrag zei hij: „Elke auto die omkeert is er één. Het kost nu en dan wel wat overredingskracht."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.