Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 18 apr 2020 / 11:55 uur

Duitsers in de file door grenscontroles bij Roermond

Bij de grensovergang op de N280 bij Roermond stond zaterdagmiddag een file met Duitsers als gevolg van controles. Ondanks het advies van marechaussee en handhavers om terug te keren, reden de meesten door.

De marechaussee kan hen de toegang tot Nederland niet verbieden, hooguit adviseren.

Boot als argument

Een handhaver van de provincie die aan de grens stond, zei dat er in een uur tijd zestig Duitsers zijn doorgereden met het argument dat ze hun boot te water moesten laten. Velen van de Duitser zeiden dat ze een mail hebben gekregen van een havenmeester van een jachthaven in Roermond. Andere zeiden onderweg te zijn naar winkelcentra.

Omdat er in hun land maandag veel zaken weer open gaan, lijken de Duitsers in de veronderstelling te verkeren dat het in Nederland niet anders is. Op zondag en deels op zaterdag komen traditioneel veel Duitsers de grens in Midden-Limburg over omdat bij hun de winkels dan gesloten zijn.

Geen inreisverbod

Volgens een woordvoerder van de marechaussee is het bij Roermond weliswaar drukker dan normaal, maar is er over het algemeen sprake van een „lage verkeersintensiteit" langs de grens. De zegsman benadrukt dat er officieel geen inreisverbod is en de marechaussee mensen slechts kan verzoeken terug te keren. Hier wordt volgens hem in de helft van de gevallen gehoor aan gegeven.

In Vlodrop, een grensplaats nabij Roermond, stond zaterdagochtend geen marechaussee-controle aan de grens. Daar konden Duitsers ongestoord doorrijden. Met name op de parkeerplaatsen van naburige tuincentra stonden veel auto’s met witte kentekenplaten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Duitsers in de file door grenscontroles bij Roermond
Sluiten