Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 24 apr 2020
Leestijd: 1 minuut

Driekwart Nederlanders weet niet wat Woningsdag is

Een kwart van de Nederlanders weet dat Koningsdag dit jaar is omgedoopt tot Woningsdag en weet ook wat er georganiseerd wordt. 75 procent van onze landgenoten weet dat dus niet.

De helft van de mensen bij wie de term bekend is, weet verder niet wat het inhoudt. Dat meldt bureau Citisens op basis van onderzoek onder ruim 2500 Nederlanders.

Samen het Wilhelmus zingen

Vorige week liet de Koninklijke Bond van Oranje Verenigingen weten dat Koningsdag vanwege de coronacrisis verandert in Woningsdag met onder meer een digitale kleedjesmarkt, het zingen van het Wilhelmus vanuit deuropening of op het balkon en het gezamenlijk uitbrengen van een nationale toost.

Driekwart Nederlanders weet niet wat Woningsdag is
De website voor het vieren van Koningsdag in eigen huis. | Foto: ANP / Sem van der Wal

In het onderzoek zegt 16 procent van de ondervraagden te gaan meedoen aan de nationale toost en een even groot deel wil digitale optredens gaan bekijken. Bijna 10 procent geeft aan mee te zingen met het Wilhelmus, negen op de tien Nederlanders slaat het gezamenlijk zingen dus over. 4 procent van de ondervraagden bezoekt de digitale kleedjesmarkt.

Velen weten nog niet hoe zij Woningsdag gaan doorbrengen. Of mensen denken dat het een vrij gewone vrije dag wordt, met wandelen of fietsen, klussen of – op gepaste afstand – op bezoek gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.