Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 17 apr 2020
Leestijd: 1 minuut

Dodental door coronavirus stijgt naar 3459

Het aantal Nederlandse doden door het coronavirus is opgelopen tot zeker 3459. Van deze mensen staat vast dat ze waren besmet met het virus.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in het afgelopen etmaal 144 nieuwe meldingen over sterfgevallen gekregen van de GGD’en. Het werkelijke aantal doden ligt waarschijnlijker hoger, omdat niet iedereen op het coronavirus wordt getest. Bovendien worden overlijdens pas na een paar dagen doorgegeven.

Het RIVM registreerde 156 nieuwe ziekenhuisopnames. Sinds het begin van de uitbraak zijn in totaal 9456 mensen opgenomen in ziekenhuizen. Het aantal bevestigde besmettingen steeg met 1235 naar 30.449.

Daling in ziekenhuisopnames

Het aantal meldingen van ziekenhuisopnames daalt al een tijdje. Het aantal gemelde sterfgevallen daalt ook, maar volgens het RIVM „minder snel dan de ziekenhuisopnames".

Volgens het RIVM en het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn vorige week 2000 mensen meer overleden "dan we zouden verwachten voor deze tijd van het jaar". Het hoge cijfer heeft waarschijnlijk te maken met het coronavirus.

Ook weer wat minder op IC’s

Het aantal Nederlandse coronapatiënten op de intensive care blijft dalen. Het zijn er nu 1235, dus 23 minder dan donderdag. Daarvan liggen 1183 mensen in Nederland en 52 in Duitsland. Dat heeft het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) vrijdag bekendgemaakt. Slechts zes mensen hoefden te worden verplaatst naar andere regio’s.

Het aantal ic-patiënten gaat in een gestaag tempo omlaag, maar de daling versnelt nog niet, aldus Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Volgens Kuipers komen elke dag twintig nieuwe patiënten op de intensive care, terwijl er dagelijks veertig mensen de ic verlaten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.