Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 12 apr 2020 / 15:38 uur

Dodenherdenking dit jaar zonder publiek

De Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam zal dit jaar op 4 mei net even anders gaan dan normaal. Er zullen vijf mensen op het grote plein voor het paleis aanwezig zijn, publiek is niet welkom. Dit alles om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. 

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima, premier Mark Rutte, burgemeester Femke Halsema van Amsterdam en voorzitter Gerdi Verbeet van het Nationaal Comité 4 en 5 mei zullen wel op de Dam zijn.

‘Blijf thuis’

Het koningspaar legt een krans bij het Nationaal Monument. Daarna volgt het signaal Taptoe, de twee minuten stilte en het Wilhelmus. Koning Willem-Alexander houdt een toespraak. Nooit eerder heeft het staatshoofd tijdens Dodenherdenking gesproken. Dit jaar gebeurt dat wel omdat Nederland herdenkt dat het 75 jaar geleden is dat er een einde aan de Tweede Wereldoorlog kwam.

Publiek wordt nadrukkelijk opgeroepen om thuis te blijven en op 4 mei de hele dag de vlag halfstok te hangen ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers. Het Nationaal Comité vraagt alle blazers van Nederland om het signaal Taptoe vanuit huis mee te spelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dodenherdenking dit jaar zonder publiek
Sluiten