Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 8 apr 2020 / 18:11 uur

‘Discrimeren ouderen bij ic-drukte voorkomen met spoedwet’

Als de intensivecareafdelingen de komende tijd toch zo worden overspoeld dat ze niet meer iedereen kunnen opnemen, mogen artsen oudere patiënten niet weigeren vanwege hun leeftijd. Als het moet, brengt het kabinet daartegen een spoedwet in stelling, zegt zorgminister Hugo de Jonge.

In eerdere draaiboeken voor het uiterste geval dat artsen door een gebrek aan ic-bedden moeten kiezen tussen patiënten die evenveel kans hebben om te overleven, werd ook leeftijd als criterium genoemd. Daardoor sloeg veel ouderen de schrik om het hart.

De druk op de ic’s wordt minder nu de toestroom van coronapatiënten afneemt. Maar ook als het onverhoopt weer nijpend wordt en zelfs het allerzwartste scenario zich aandient, kan De Jonge zich nauwelijks voorstellen dat artsen oudere patiënten enkel om hun leeftijd willen weren. Maar mocht dat toch gebeuren, dan grijpt hij in en verbiedt hij dat bij wet.

Verpleeghuizen

Het aantal coronapatiënten in verpleeghuizen blijft ondertussen stijgen. Dat meldt Verenso, de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde in een persverklaring. „We zien helaas een doorlopende stijging van Covid-19-meldingen. Verenso deelt deze informatie met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, zodat zij mede op basis daarvan hun beleid kunnen aanpassen", aldus Verenso.

Sinds afgelopen maandag zijn er volgens de vereniging, op basis van cliëntendossier Nedap Ons, 175 nieuwe bevestigde coronapatiënten en 293 nieuwe verdenkingen op Covid-19 bijgekomen. In totaal zijn er volgens Verenso 1779 geregistreerde patiënten in verpleeghuizen waarbij sprake is van Covid-19.

Vrijwillige basis

Verenso zegt te beschikken over gegevens van een groot aantal verpleeghuizen, en daarmee „wordt het grootste deel van de Nederlandse verpleeghuiszorg gedekt". De registratie vindt plaats op vrijwillige basis. Verenso gaat verder onderzoeken en kijken op welke manier gegevens kunnen worden doorgespeeld aan het RIVM.

Reageer op artikel:
‘Discrimeren ouderen bij ic-drukte voorkomen met spoedwet’
Sluiten