Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 1 apr 2020
Leestijd: 2 minuten

De Jonge: kabinet en zorg bereiden zich voor op kritieke fase

Door het kabinet worden voorbereidingen getroffen voor de oplossing van een mogelijk kort aan bedden op de intensive care voor coronapatiënten. 

De voorzitter van de Nederlandse Intensive Care (NVIC) is bang voor een crisisscenario als er meer dan 2400 ic-bedden in Nederland zijn. Minister Hugo de Jong (Volksgezondheid) zei woensdag in de Tweede Kamer dat de inspecteur-generaal van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd samen met de medici allerlei scenario’s en richtlijnen opstelt. De Jonge zegde toe de Kamer zo snel mogelijk in te lichten voor de kritische fase.

Oplossingen

Diederik Gommers van de NVIC omschreef eerder drie fases van druk op de ic, waarbij we momenteel in de tweede zitten en de derde het crisisscenario is. De Jonge denkt wel dat er mogelijk nog enige rek zit in de tweede fase, ook als er meer dan 2400 bedden nodig zijn.

Een van de oplossingen dan is om meer ic-patiënten naar Duitsland over te brengen. De oosterburen hebben meer veel ic-capaciteit en er zijn nog veel plekken niet bezet. De Jonge zei dat al een klemmend beroep is gedaan op de oosterburen voor als het nodig is, maar dat er geen aantal op is geplakt.

Zo’n ‘bestelling’ werkt volgens hem niet. Het gaat om een samenwerking over en weer.

Zwarte fase

De Kamer is erg bezorgd over de naderende zwarte fase, omdat het aantal ic-coronapatiënten de afgelopen dagen veel sneller is opgelopen dan het RIVM eerder dacht. Volgens de laatste cijfers liggen er 1191 coronapatiënten op een ic-afdeling, zei De Jonge tijdens het Kamerdebat.

De ziekenhuizen zetten alles op alles om hun ic-capaciteit op te schalen naar 1900 ic-coronabedden komende zondag. Bovenop dat aantal zijn landelijk ook nog ongeveer 500 bedden voor ic-patiënten met andere kwalen nodig, en ook die zullen er volgens De Jonge zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.