Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 20 apr 2020 / 10:24 uur

Corona-apps nog niet goed genoeg uitgewerkt

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) zal geen oordeel vellen over de zeven corona-apps die dit weekend bekeken zijn. Volgens de privacywaakhond heeft de overheid haar voorwaarden voor de apps niet duidelijk genoeg uitgewerkt.

In de voorwaarden staat bijvoorbeeld niet goed omschreven welke partij de met de app vergaarde gegevens verwerkt. Ook geeft de overheid onvoldoende toelichting over de meerwaarde van de app tegenover „alternatieven die minder ingrijpend zijn."

Appbouwers worstelen met diezelfde vragen en leveren daarom te weinig informatie aan de Autoriteit, bijvoorbeeld enkel informatie over het uiterlijk van de app. Informatie over hoe de app ‘aan de achterkant’ werkt, lieten ze achterwege.

Effectiviteit

Voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens, Aleid Wolfsen spreekt in een verklaring zijn twijfels uit over het überhaupt verschijnen van een dergelijke corona-app. „Natuurlijk zal de AP eventuele voorstellen voor apps opnieuw beoordelen, mocht de overheid dat vragen. Maar alleen als de effectiviteit, de kaders, de plannen en de apps beter uitgewerkt zijn."

De zeven apps die de Autoriteit Persoonsgegevens in het weekend heeft bekeken moeten bijhouden met wie een coronapatiënt contact heeft gehad. Op die manier wil het kabinet proberen de verspreiding van het coronavirus te beperken en tegelijkertijd ruimte geven om het dagelijks leven te hervatten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Corona-apps nog niet goed genoeg uitgewerkt
Sluiten