Metro
Metro Nieuws 17 apr 2020 / 19:10 uur

‘Corona-app voor bijna helft Nederlanders een optie’

Het gebruik van een corona-app vanuit de overheid wordt door bijna de helft van de Nederlanders ondersteund.

Dat brengt marktonderzoeksbureau MarketResponse naar buiten op basis van een peiling. 47 procent van de ondervraagden ziet zo’n app wel zitten, 25 procent is tegen en 28 procent weet niet wat ze ervan vinden.

Inbreuk op privacy is een veelvuldig genoemde reden (niet specifiek in dit onderzoek, red.) tegen een dergelijke app. Ondanks dat ze het geen fijn idee vinden dat hun privacy mogelijk in gevaar komt, is 41 procent wel bereid deze tijdelijk op te geven. 31 procent van de ondervraagden vindt het überhaupt geen probleem.

Privacy

Premier Rutte benadrukte vrijdag het belang van privacy bij het introduceren van een corona-app. Gegevens mogen niet te herleiden zijn naar individuen en het verzamelen gegevens moet tot een minimum worden beperkt. Daarnaast mag op geen enkele wijze opslag zijn van informatie over het verplaatsingsgedrag, het tijdstip, de locatie of de sociale netwerken van die persoon.

Ook maakte Rutte bekend dat de corona-app niet verplicht zal worden. Dat strookt met de wensen van het merendeel van de Nederlanders, volgens de peiling van MarketResponse.

Dit weekend onderzoekt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) de opzet van zeven corona-apps die door het kabinet in overweging worden genomen. Naar verwachting komt de privacywaakhond maandag met bevindingen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Corona-app voor bijna helft Nederlanders een optie’
Sluiten