Loren Snel
Loren Snel Nieuws 27 apr 2020 / 10:38 uur

Concertgebouworkest bereikt miljoenen met Wilhelmus

Het Concertgebouworkest kijkt terug op een geslaagde start van Koningsdag. Het initiatief om vanaf 10.00 uur in Nederland gezamenlijk het Wilhelmus te zingen of te spelen, is op veel plaatsen opgevolgd.

„Mensen hebben de laatste dagen een sprintje getrokken en zijn gaan oefenen. De actie is echt gaan leven in het land”, zegt Michiel Jongejan, woordvoerder van het Concertgebouworkest. „We zijn blij dat we zo een bijdrage hebben kunnen leveren op deze dag."

Bladmuziek 121.000 gedownload

De hashtag die in het leven is geroepen, #Wilhelmus2020, doet het maandag goed op Twitter. De bladmuziek die het Concertgebouworkest online zette voor de actie werd meer dan 121.000 keer gedownload. „Donderdag stond de teller nog op 40.000 ", aldus Jongejan. „Belangrijk was ook dat de actie op NPO1 en NPO2 te zien was en op radiozenders was te horen. We hebben miljoenen mensen bereikt met dit initiatief."

NS Orkest

De leden van het Concertgebouworkest speelden zelf mee vanuit hun eigen huis. Ook hadden sommigen van hen het Wilhelmus opgenomen met webcam. Het NS Orkest deed ook mee.

Verbindende kerkklokken

Voordat het Wilhelmus werd gespeeld, klonken op veel plaatsen kerkklokken in Nederland. Dat gebeurde van 09.45 tot 10.00 uur. „De klokken luidden als teken van verbinding tussen vreugde en verdriet", aldus De Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen, die driehonderd afdelingen rijk is. Zij hadden het initiatief van het Concertgebouworkest ook opgenomen in het Koningsdagprogramma.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Concertgebouworkest bereikt miljoenen met Wilhelmus
Sluiten