Metro
Metro Nieuws 10 apr 2020 / 11:03 uur

CBS: vorige week 2000 meer doden dan gemiddeld

Vorige week (30 maart tot en met 5 april) zijn ongeveer 5100 mensen overleden, 2000 meer dan gemiddeld in de eerste tien weken van het jaar. Dat melden het CBS en het RIVM.

Volgens de onderzoekers brengt dit beter in beeld hoeveel mensen in totaal zijn overleden aan het coronavirus. Het RIVM registreert alleen sterfgevallen van mensen die positief zijn getest op het virus, maar daardoor blijven sommige sterfgevallen buiten beeld. Het RIVM telde vorige week 1016 sterfgevallen door COVID-19.

De schatting is gebaseerd op het aantal overlijdensberichten dat het CBS tot nu toe heeft ontvangen voor de week van 30 maart. De week ervoor werden er 4425 overlijdens gemeld.

Alle sterftecijfers

De hogere sterftecijfers vallen samen met het begin van de uitbraak van het coronavirus in ons land. Het CBS houdt alle sterftecijfers bij, dus niet alleen de sterfgevallen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus.

De afgelopen weken stierven vooral meer ouderen en het CBS schat dat die stijging verder zal toenemen, met name onder 80-plussers. Vorige week stierven volgens de cijfers van het CBS bijna 1900 65-plussers, dat is een toename van 68 procent ten opzichte van het gemiddelde in de eerste tien weken van dit jaar.

Meer mannen dan vrouwen

Het sterftecijfer onder mannen ligt hoger dan bij vrouwen. Op basis van een eerste schatting lijkt het verschil wel kleiner te worden. Volgens het CBS stierven vorige week bijna driekwart meer mannen dan vrouwen dan in een gemiddelde week. Twee derde van de overleden coronapatiënten, die gemeld werden aan het RIVM, was man.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
CBS: vorige week 2000 meer doden dan gemiddeld
Sluiten