Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 8 apr 2020 / 17:39 uur

Brussel: Europa tot 15 mei dicht voor niet-EU-burgers

Reizigers van buiten de EU moet tot 15 mei de toegang tot Europa worden ontzegd tenzij hun trip essentieel is, stelt de Europese Commissie voor. Omdat de coronacrisis nog niet onder controle is, wil Brussel het inreisverbod met een maand verlengen. Het zijn de lidstaten die hierover beslissen.

Nederland sloot zijn grenzen voor burgers van buiten EU op 19 maart voor dertig dagen. Ook de andere lidstaten, met uitzondering van Ierland, namen de maatregel over. De reisbeperking geldt niet voor mensen uit Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein. Die landen maken deel uit van de Schengenzone. Het inreisverbod geldt in principe niet voor EU-burgers en hun familie, mensen met een verblijfsvergunning, medisch personeel, diplomaten, vrachtwagenchauffeurs en grenswerkers.

Iedereen tegelijkertijd

Het dagelijks EU-bestuur wil dat de verlenging gecoördineerd verloopt en dat alle lidstaten het inreisverbod te zijner tijd op dezelfde datum beëindigen. Wanneer dat kan gebeuren wordt bekeken aan de hand van het verloop van de epidemie. Volgens de Europese Commissie is het een essentieel onderdeel van een gezamenlijke exitstrategie dat de lidstaten uniform en tegelijk handelen, ook bij het geleidelijk opheffen van andere beperkende maatregelen.

„Alle lidstaten hebben succesvolle maatregelen getroffen om de sociale interactie te beperken en de verspreiding van het virus te vertragen", zegt vicevoorzitter Margaritis Schinas van de Europese Commissie. Hoewel de eerste resultaten „bemoedigend" zijn, blijven de reisrestricties volgens hem nodig. „We moeten de deur nog niet openzetten terwijl we ons huis aan het veilig maken zijn."

Grenscontroles

Ondertussen intensiveert de marechaussee de controles aan de grens met Duitsland, omdat het grensverkeer met het buurland de afgelopen week met 10 procent is toegenomen. Een woordvoerder van de marechaussee zegt dat voor het reguliere werk, het zogenoemde mobiele toezicht veiligheid, meer capaciteit wordt ingezet.

Over het aantal extra mensen dat wordt vrijgemaakt, kan hij niets zeggen. De marechaussee blijft mensen ontmoedigen die de grens over willen, maar daarvoor geen dringende reden hebben. „Transportbedrijven met leveranties voor supermarkten mogen bijvoorbeeld wel passeren, maar voor onder meer dagjesmensen is het niet de bedoeling dat ze de grens overgaan", aldus de woordvoerder.

Hij zegt dat er over de situatie aan de grens goed contact is met de Bundespolizei in Duitsland. Als het tijdens Pasen nodig blijkt extra maatregelen te nemen, gebeurt dat in nauwe samenwerking.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Brussel: Europa tot 15 mei dicht voor niet-EU-burgers
Sluiten