Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 29 apr 2020
Leestijd: 1 minuut

Boa’s willen wapenstok en gaan met Aboutaleb rond de tafel

De boa-bond wil per se dat boa’s een wapenstok mogen dragen, Aboutaleb wil dit absoluut niet… Vinden ze elkaar in een halve wapenstok?

De vakbonden voor de buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) gaan deze week met de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb en wethouder handhaving Bert Wijbenga in gesprek. Het ultimatum dat de gezamenlijke boa-bonden hadden gesteld aan de burgemeester is hiermee van de baan, zo laten de bonden woensdag weten.

https://twitter.com/DeBOABond/status/1255513581174521857

Vertrouwen

De boa-bonden eisten vorige week donderdag van Aboutaleb dat hij binnen een week een aanvraag zou indienen bij minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid om Rotterdamse boa’s uit te rusten met een wapenstok en pepperspray. Ook wilden de gezamenlijke bonden met Aboutaleb in gesprek over oplossingen voor veiliger werk. Woensdag ontvingen de bonden een uitnodiging van de burgemeester en wethouder om de besprekingen daarover te starten. „Wij hebben daar vertrouwen in", zeggen de bonden, die een geplande actie hebben afgeblazen.

Volgens de bonden hebben Rotterdamse boa’s, zeker vanwege de handhaving van coronamaatregelen, steeds vaker te maken met agressie en geweld. Op eerste paasdag raakten enkele boa’s in Rotterdam-Zuid nog gewond toen zij een groep aanspraken op samenscholing. Burgemeester Aboutaleb is van mening dat boa’s ter ondersteuning van de politie dienen, niet als plaatsvervanging. Hij is faliekant tegen de uitbreiding van hun bewapening met een wapenstok en pepperspray en hij is niet de enige, blijkt wel uit felle reacties op social media:

https://twitter.com/goudvanoud/status/1253582932981223424

https://twitter.com/woutschaap/status/1253281294286553088

Gelukkig voor de boa’s zijn er ook politici die in kamp boa zitten.

https://twitter.com/Eerdmans/status/1253239002418855936

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.