Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 13 apr 2020

Bloemen in Bollenstreek eerder weg om bezoekers weg te houden

De bollenkwekers in de Bollenstreek gaan de bloemen op de bollenvelden eerder weghalen. Ze hopen dat de bezoekers daardoor uit de streek wegblijven. Dat hebben ze aan de gemeenten Hillegom en Lisse laten weten.

„Normaal laten ze bloemen zo lang mogelijk staan om iedereen ervan te laten genieten, maar de kwekers willen nu iets doen in de strijd tegen het coronavirus en tegen de bezoekers aan de streek. Ze gaan de bloemen de komende dagen al ‘koppen’. Het groen wordt van de bollen afgehaald. Het zal niet bij alle velden tegelijk gebeuren, want de bollen hebben wel een bepaald aantal uren zon nodig, maar dit gaat in ieder geval wel veel eerder gebeuren dan in andere jaren", zegt een woordvoerster van beide gemeenten.

Tranen in ogen

Bollenkweker Simon Pennings uit Noordwijkerhout staat met tranen in zijn ogen. „Dat ik nu al een einde moet maken aan de aantrekkelijkheid en de kleurschakering van mijn velden door de tulpen te ‘koppen’. Maar het kan niet anders. Ik wil niet op mijn geweten hebben dat het coronavirus wordt verspreid, doordat toeristen het kennelijk niet kunnen laten om toch naar de Bollenstreek te komen." Zijn werk is goed voor 160 hectare bloeiende bollen.

De mooiste velden zijn zaterdag al afgesloten door de politie, zegt Pennings. „We hadden al zo vaak gewaarschuwd, maar het hielp niks. We stuurden mensen weg en een half uur later stond het weer vol. En maar kuchen. Zondag hetzelfde. Nu is een aantal wegen afgesloten, maar er zijn nog steeds toeristen. En niet alleen Nederlanders, aan de taal te horen", vertelt Pennings. Volgens de kweker rijdt de politie rond met megafoons om de mensen weg te sturen.

Pennings: „Het is altijd uit den boze om tussen de bloemen te gaan staan voor een foto, maar dat gebeurt elk jaar toch. Dit jaar snap ik helemaal niks van dat gedrag. Wij luisteren goed naar Rutte, maar de toeristen denken blijkbaar dat ze best kunnen komen."

Veel mensen ondanks oproep

Ondanks de oproep om weg te blijven, kwamen er zaterdag en zondag veel mensen naar de Bollenstreek om foto’s van de bloemen te maken. Volgens de woordvoerster is het maandag rustiger dan zondag. "Het wordt nu wel iets drukker, maar er is nog geen reden tot zorg. We blijven het wel goed monitoren."

De wegen tussen de bollenvelden zijn al afgesloten, maar als het maandag opnieuw te druk wordt, is het afsluiten van de provinciale wegen een optie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Bloemen in Bollenstreek eerder weg om bezoekers weg te houden
Sluiten