Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 2 apr 2020
Leestijd: 2 minuten

Blijf thuis met Pasen, kommen Sie bitte nicht!

Kom tijdens Pasen maar liever niet naar ons toe, zuider- en oosterburen, en ook wij kunnen beter niet de hort op gaan.

Premier Mark Rutte doet een oproep aan mensen uit België en Duitsland om tijdens het paasweekeinde niet naar Nederland te komen. Dat zei hij donderdag na afloop van een bijeenkomst van de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb).

Het paasweekeinde is een populaire periode voor korte vakanties in vakantieparken en op campings. Rutte zegt dat er geen sprake is van een verbod. Er zijn nu nog geen extra maatregelen nodig om het paasverkeer te stoppen, zei hij. De Nederlandse oproep wordt onder meer via social media verspreid. „Bleib zu Hause, restez à la maison" zal de boodschap zijn.

Intensief

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) die over het grensverkeer gaat, heeft "intensief contact" met zijn Belgische en Duitse collega’s om het grensverkeer tijdens Pasen zo veel mogelijk te beperken. Door de coronacrisis is het grensverkeer van Nederland met beide landen al fors teruggelopen. Met Duitsland is dat een vermindering van 70 procent en met België 80 procent, zei Rutte. „We werken samen om het naar nul terug te brengen." Mensen in vitale beroepen kunnen wel gewoon de grens over gaan, benadrukte hij. „Hun willen we geen strobreed in de weg leggen." Zij hebben daar een speciaal vignet voor.

De verwachting is al dat bijna geen toeristen uit de buurlanden zullen komen. Daarover heeft het kabinet contact gehad met de toerismebranche. Er zijn op dit moment bijna geen boekingen voor campings en hotels. Veel vakantieparken zijn al dicht of ze hebben de sanitaire en wasvoorzieningen gesloten.

Ook deed Rutte opnieuw een oproep aan Nederlanders om met mooi weer en met Pasen vooral thuis te blijven. Als mensen toch naar buiten willen om een frisse neus te halen, is het beter om dat alleen en in de eigen buurt te doen en ook waar weinig mensen zijn. Verder is het verstandig om niet op familiebezoek te gaan en als het echt niet anders kan, dat te beperken tot maximaal drie personen. Toegang tot parken, stranden, met een bootje het water op en dergelijke is ook veelal beperkt door burgemeesters, zo zei de premier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.