Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 11 apr 2020
Leestijd: 1 minuut

Binnenkort mogelijk strafzaken in de avonden en weekenden behandeld

Strafzaken worden binnenkort mogelijk ook in de avonduren en weekenden behandeld.

Dat is misschien nodig omdat vanwege de maatregelen rond het nieuwe coronavirus nu per week 5000 tot 6000 zaken blijven liggen. Dat zei Gerrit van der Burg, voorzitter van het College van procureurs-generaal van het Openbaar Ministerie , vrijdag in het televisieprogramma OP1.

De zaken variëren van wat wordt gezien als wat lichtere vergrijpen als vernielingen, mishandelingen zonder zware verwondingen en winkeldiefstallen, tot grotere vergrijpen.

Scenario’s doornemen

Van der Burg pleit ervoor dat de rechtbanken weer opengaan, mits dat verantwoord is. „We moeten de zittingen bemensen, zo snel als mogelijk."

De hoogste baas van het OM hoopt dat alle zaken worden behandeld, maar harde toezeggingen kon hij niet doen. „Onze inzet is dat niemand het recht ontloopt. Maar het is allemaal niet heel makkelijk."

Er worden nu allerlei scenario’s doorgenomen om de extra zaken aan te kunnen. Daarbij wordt dus ook gedacht aan de avonduren en de weekenden. Ook wordt, qua inrichting en indelen van de gerechtsgebouwen, rekening gehouden met de 1,5 meterregel. Van der Burg: „We kijken naar alle mogelijkheden. Maar het moet wel kunnen. Ik voel me zeer verantwoordelijk voor de gezondheid van de mensen."

Coronaspugers

Inmiddels zijn er 49 gevallen geweest in Nederland van zogenoemde coronaspugers. Van der Burg: „Het is laag en verwerpelijk. Het is misbruik maken van de situatie, in welke bui mensen ook zijn. Hulpverleners houden de samenleving draaiend en krijgen dan hier mee te maken."

Coronaspugers krijgen celstraffen die kunnen variëren van 2 tot 6 maanden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.