Metro
Metro Nieuws 2 apr 2020 / 06:12 uur

Bestrijding van eikenprocessierups in het geding

Door een dreigend tekort aan beschermende pakken zit de bestrijding van de eikenprocessie in de knel. 

De leveranciers van de pakken krijgen veel minder voorraad binnen uit China, zegt Marc Kusters van branchevereniging VHG tegen NRC. De Vereniging van Hoveniers en Groenverzorgers maakt zich zorgen over een mogelijk tekort.

Zorgelijke tekorten

„En wat er binnenkomt, is bijna allemaal bestemd voor de zorg", zegt Kusters. Ook worden veel ondernemers door onder meer gemeentes en ziekenhuizen opgeroepen om hun beschermingsmateriaal af te staan aan de zorg. Daar is sprake van grote tekorten aan beschermende materialen.

Eikenprocessierupsbestrijder Johan van Reel heeft vijfhonderd pakken afgestaan, de helft van zijn voorraad. „Ik ben mijn klanten al aan het waarschuwen voor het mogelijke tekort”, zegt hij. „Nieuwe klanten kan ik er niet bij hebben, daar heb ik sowieso niet genoeg beschermingsmateriaal voor.”

‘Kan hartstikke fout gaan’

In mei moet er weer begonnen worden met het wegzuigen van de eikenprocessierupsnesten, maar volgens Kusters hebben de meeste aannemers alleen voor de eerste weken genoeg beschermingspakken op voorraad. Zonder beschermende kleding kunnen de nesten niet weggezogen worden, vanwege de brandharen die de rups afgeeft. „Dat zou echt hartstikke fout gaan”, waarschuwt Kusters.

„Er is wel een ander soort pak dat je kunt afspoelen en hergebruiken. Maar dat wordt ook in China geproduceerd en is nu dus ook schaars.” Volgens Lars Rodrigues, productmanager persoonlijke beschermingsmiddelen bij leverancier Poel Bosbouw in Apeldoorn, komt de productie van dat afspoelbare pak inmiddels weer op gang. Hij hoopt eind mei de eerste levering te krijgen. „Maar door de coronacrisis is dat koffiedik kijken”, zegt hij.

Preventieve maatregelen

Bioloog Arnold Van Vliet, voorzitter van Kenniscentrum Eikenprocessierups, is overigens niet bang voor een tekort en verwijst daarnaast ook naar de preventieve bestrijding van de gemeentes. „Het is nu juist de goede tijd voor de vele extra maatregelen die gemeenten nemen om de eikenprocessierups preventief te bestrijden. Als die maatregelen succesvol zijn, zal dat zeker effect hebben op het totale aantal rupsen met brandharen. We zagen na de ingrepen vorig jaar al goede resultaten, al blijven de rupsen natuurlijk niet helemaal weg."

De eikenprocessierups is actief van april tot en met augustus. Door de brandhaartjes die het dier verspreidt krijgen mensen last van jeukerige bultjes.

Reageer op artikel:
Bestrijding van eikenprocessierups in het geding
Sluiten