Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 25 apr 2020
Leestijd: 1 minuut

‘Beschermende middelen in de zorg nog steeds niet op orde’

In veel zorginstellingen en verpleeghuizen zijn de beschermende middelen tegen het coronavirus nog niet op orde. Dat stelt NU’91, de beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden.

Veel instellingen geven aan dat de middelen er niet zijn of dat de voorraad beperkt is. Dit terwijl zorgminister Hugo de Jonge twee weken geleden een nieuwe verdeelsleutel bekendmaakte.

Thuiszorg

Uit een rondvraag van NU’91 blijkt dat men zich met name in de thuiszorg onveilig voelt. Dat komt omdat beschermende middelen daar niet preventief mogen worden ingezet. De voorzitter van de beroepsorganisatie, Stella Salden, noemt het schokkend dat op veel plekken de middelen nog niet op orde zijn.

„Hierdoor zijn onze mensen in de frontlinie nog steeds onvoldoende beschermd", zegt Salden. „Deze beroepsgroep moet te allen tijde zijn werk veilig kunnen doen. Die beschermende middelen hadden weken geleden al op orde moeten zijn, zeker nu er zich in de verpleeghuizen een stille ramp voltrekt." Ook waarschuwt Salden voor de mentale gevolgen bij verpleegkundigen en verzorgenden, omdat zij het gevoel hebben dat ze patiënten niet goed genoeg kunnen helpen.

Andere sectoren

Minister De Jonge kondigde eerder aan dat beschermingsmiddelen zoals bijvoorbeeld mondkapjes niet meer als eerste naar de acute zorg gaan, maar ook naar andere sectoren, zoals de verpleeghuizen en de thuiszorg.

„Het is belangrijk dat zorgverleners veilig hun werk kunnen doen", meldt het ministerie van Volksgezondheid in een reactie. Het nieuwe verdeelmodel heeft volgens het departement al gezorgd voor een „aanzienlijke verschuiving" in de verdeling. „Er gaan nu veel meer beschermingsmiddelen naar de verpleeghuiszorg en thuiszorg."

Het ministerie benadrukt verder dat het momenteel 130 miljoen mondmaskers in bestelling heeft. Via een speciaal opgezette luchtbrug met Azië komen er nu vrijwel dagelijks miljoenen mondmaskers binnen van verschillende typen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.