Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 7 apr 2020 / 17:27 uur

Apps waarschuwen bij contact met coronapatiënt

Het kabinet onderzoekt apps die waarschuwen bij contact met coronapatiënt. Dat meldde minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport dinsdagavond tijdens een ingelaste persconferentie.

Het kabinet wil twee apps gaan gebruiken waarmee contacten kunnen worden opgespoord van mensen die besmet zijn met het coronavirus. Naar deze technologie wordt nu onderzoek gedaan, zei de zorgminister na crisisberaad eerder op de dag.

Traceren en contact houden met dokter

Het intensiever testen en beter kunnen opsporen van besmettingen kan helpen om een nieuwe opleving van de uitbraak te voorkomen, zei hij. Een van de apps waarschuwt als je in de buurt bent geweest van iemand die besmet blijkt te zijn met corona, waarna je het advies krijgt om binnen te blijven en jezelf in de gaten te houden. En je krijgt dan een verzoek om een tweede app te gebruiken waarmee je makkelijk contact kunt houden met een dokter om je lichamelijke situatie van huis uit te monitoren. „Het is testen, traceren en vervolgens rapporteren".

De Jonge benadrukte dat dit alleen kan „als we heel zorgvuldig omgaan met de privacy". En dat kan volgens hem alleen met vertrouwen van de samenleving. Daarom wil hij de mogelijkheden hiervan eerst nauwkeurig laten uitwerken. Hij hoopt snel met informatie hierover te komen. Andere landen maken ook al gebruik van deze technologie. Het kabinet kijkt daar ook naar.

Wat betreft de minister vormen de apps de kern van het nieuwe testbeleid.

Autoriteit wil oordelen

Als het kabinet de slimme apps gaat inzetten, wil de Autoriteit Persoonsgegevens daarover oordelen. Dat laat het orgaan dat de privacy van de Nederlanders bewaakt, in een verklaring weten.

„Zulke apps kunnen alleen als de privacy geborgd is. Anonimiteit is bij zo’n app het kernwoord", aldus de privacywaakhond. „Wij zijn daarbij zeer scherp, want mensen moeten erop kunnen vertrouwen dat de overheid zorgvuldig met hun gevoelige informatie omgaat." Verder vindt de AP dat anonimiteit bij apps voorop moet staan. „Kan het niet anoniem, dan is er een aparte wet nodig."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Apps waarschuwen bij contact met coronapatiënt
Sluiten