Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 19 apr 2020 / 19:59 uur

Angst voor opleving ebola na ontsnapping patiënt

In het oosten van de Democratische Republiek Congo zijn de autoriteiten bang voor een nieuwe opleving van het ebolavirus nadat een besmette patiënt is ontsnapt uit een kliniek. Het virus was vorige week bijna verdwenen, maar sindsdien zijn zes nieuwe gevallen aan het licht gekomen.

Een 28-jarige motortaxichauffeur vluchtte vrijdag uit de kliniek in de oostelijke stad Beni waar hij werd behandeld. Dat maakten de autoriteiten zondag bekend. De man was aangestoken door een patiënt die hij op zijn motor naar het ziekenhuis had vervoerd.

Tweeduizend mensen

Sinds de uitbraak in Congo in augustus 2018 zijn zeker 2200 mensen omgekomen door ebola. De regering was bijna zover om te verklaren dat de epidemie voorbij was toen er weer nieuwe gevallen naar buiten kwamen. De ontsnapte man kan nu voor nog meer nieuwe besmettingen zorgen.

„We doen er alles aan om hem uit de samenleving te halen", aldus Boubacar Diallo die namens de Wereldgezondheidsorganisatie de situatie overziet. „We verwachten dat hij mensen gaat aansteken. We weten nu niet waar hij is, maar we werken samen met de autoriteiten en de gemeenschap."

Strijdende milities

In het oosten van Congo zijn veel milities actief die strijden om de controle over de vele goud- en cobaltmijnen in dat deel van het land. Aanvallen van deze gewapende groeperingen op VN-kampen en gezondheidsmedewerkers maken het lastig voor de regering en de Wereldgezondheidsorganisatie om ebola goed te kunnen bestrijden. De milities vallen de gezondheidswerkers aan om onrust te creëren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Angst voor opleving ebola na ontsnapping patiënt
Sluiten