Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 7 apr 2020

ABN AMRO: Huizenprijzen gaan dalen door coronacrisis

De huizenmarkt krijgt door de coronacrisis zo’n knauw dat de huizenprijzen volgend jaar zullen dalen. Dat voorspellen economen van ABN AMRO.

Hoe sterk de daling wordt, is nog niet te zeggen. Dat hangt af van de precieze impact van de crisis.

Als de huizenprijzen inderdaad dalen, zou dat de eerste keer zijn sinds 2014. Sinds dat jaar werden koopwoningen jaar op jaar duurder, met in de afgelopen jaren spectaculaire prijsstijgingen door schaarste en grote vraag. Vorig jaar doorbrak de gemiddelde prijs voor een bestaande koopwoning voor het eerst de grens van 300.000 euro.

ABN AMRO: Huizenprijzen gaan dalen door coronacrisis
Dit rijtjeshuis in Amsterdam kreeg landelijk veel aandacht omdat het te koop stond voor 1.450.000 euro is verkocht. Het geaccepteerde bod zat volgens de makelaar niet ver van de vraagprijs.

Beleggers minder actief

ABN AMRO voorziet dat die vraag naar huizen door alle maatregelen tegen het nieuwe coronavirus krimpt. De werkloosheid neemt toe en besteedbare inkomens dalen. Daar komt bij dat hypotheekrentes stijgen, waardoor de aanschaf van een huis moeilijker te financieren is. Ook beleggers zullen minder actief worden op de koopwoningmarkt, verwacht ABN.

Voor dit jaar verwachten economen van de bank nog een bescheiden stijging van de gemiddelde huizenprijs. Dit komt doordat de sterke toename van vorig jaar nog doorwerkt. Wel zullen minder huizen van eigenaar wisselen ten opzichte van vorig jaar. Meestal doet een daling van de huizenprijzen zich pas na een daling van het aantal aankopen voor, zeggen de economen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
ABN AMRO: Huizenprijzen gaan dalen door coronacrisis
Sluiten