A de Jong
A de Jong Nieuws 1 apr 2020 / 17:29 uur

5x positief nieuws: mogelijk vaccin in Leiden en meer

Het positieve nieuws van woensdag 1 april. Zangeres Marga Bult pakt haar oude werk als verpleegkundige op, de Nederlandse curve is in orde en er is vertrouwen over een vaccin in Leiden.

Pessimisme leidt tot onverschilligheid, optimisme tot daden. Daarom houdt Metro je dagelijks op de hoogte van het positieve nieuws op deze in crisis verkerende wereld.

Het positieve nieuws van 1 april

Natuurlijk moet je de realiteit onder ogen zien en niet wegkijken voor de harde nieuwsfeiten. Maar in deze tijden snakken mensen ook naar positief nieuws. Op de schaarse lichtpuntjes kun je weer voortborduren. Dit zijn de vijf nieuwsfeiten van woensdag 1 april die hoop bieden.

1. Zangeres Marga Bult terug in de zorg

De Nederlandse zangeres en televisiepresentatrice Marga Bult heeft haar oude werk als verpleegkundige weer opgepakt. In het Noord-Brabantse Uden helpt ze coronapatiënten. Vandaag was haar eerste dag op de afdeling. Heldin!

2. Vertrouwen over vaccin in Leiden

Het farmaceutische bedrijf Janssen in Leiden is vol vertrouwen over de ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus dat de ziekte Covid-19 veroorzaakt. Uit een eerste test op dieren blijkt dat het vaccin antistoffen aanmaakt die zich hechten aan het virus, dat daardoor geneutraliseerd wordt. Een test op mensen kan pas in september van start gaan. Hanneke Schuitemaker, hoofd virale vaccins bij farmaceut Janssen, benadrukt dat ze geen garanties kan bieden. Eerder was het bedrijf betrokken bij de ontwikkeling van een vaccin tegen ebola.

3. Nederlandse curve in orde

De verspreiding van het coronavirus in Nederland neemt af. Het virus wordt „aanzienlijk minder” overgebracht dan twee weken geleden. Dat concludeert het Outbreak Management Team (OMT). In het OMT zitten onder anderen Jaap van Dissel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en enkele virologen. Het OMT zegt dat de verspreiding van het virus waarschijnlijk al sinds 16 maart afneemt. Dat is positief nieuws, maar er wordt met klem gezegd dat we er nog lang niet zijn en alle maatregelen van kracht blijven. Lees hier meer.

4. Hoop aan de horizon in Italië en Spanje

Er gloort een sprankje hoop aan de horizon in Zuid-Europa. In Italië daalt het aantal nieuwe besmettingen en ziekenhuisopnamen. Ook in Spanje lijken de cijfers zich eindelijk te stabiliseren. „De maatregelen in Italië werken zonder twijfel”, zegt hoogleraar Paolo Villari tegen de NOS. „We moeten alleen nog even geduld hebben.”

5x positief nieuws: mogelijk vaccin in Leiden en meer
Lege straten in Rome. Foto: EPA

5. 101-jarige overleeft coronavirus

Een vrouw van 101 die het coronavirus opliep, is ontslagen uit het IJsseland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel. „Het is een kranige dame”, aldus haar longarts. De patiënte testte anderhalve week geleden positief op het virus, waarna ze in het ziekenhuis werd opgenomen met klachten van kortademigheid. Inmiddels maakt ze het goed en mag ze het ziekenhuis verlaten. De vrouw woont op zichzelf en wordt nu naar een verpleeghuis gebracht om verder te herstellen. Lees hier meer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
5x positief nieuws: mogelijk vaccin in Leiden en meer
Sluiten