Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 5 apr 2020 / 15:48 uur

5x positief nieuws: fotografe legt thuiszitters vast en meer

Het positieve nieuws van woensdag 5 april. Fotograaf Annabel Jeuring legt thuisblijvers door het raam vast, het aantal doden is minder dan gisteren en de Britse koningin houdt een troostrijke speech.

Pessimisme leidt tot onverschilligheid, optimisme tot daden. Daarom houdt Metro je dagelijks op de hoogte van het positieve nieuws op deze in crisis verkerende wereld.

Het positieve nieuws van 5 april

Natuurlijk moet je de realiteit onder ogen zien en niet wegkijken voor de harde nieuwsfeiten. Maar in deze tijden snakken mensen ook naar positief nieuws. Op de schaarse lichtpuntjes kun je weer voortborduren. Dit zijn de vijf nieuwsfeiten van woensdag 5 april die hoop bieden.

1. Geen stijging in Nederland

De afgelopen 24 uur kreeg het RIVM 115 nieuwe sterfgevallen door corona door. Dat zijn er minder dan een dag ervoor, toen het er 164 waren. Ook het aantal nieuwe meldingen over ziekenhuisopnamen is met 253 lager dan zaterdag, toen hierover 336 meldingen binnenkwamen. Het aantal positieve testen nam met 1224 toe tot 17.851. Lees hier hoe het zit met de cijfers.

2. Cijfers Spanje en België positiever

Ook de cijfers in Spanje en België lijken positiever dan de afgelopen dagen. In Spanje worden sinds enkele dagen steeds minder nieuwe coronadoden geregistreerd. Ook het afgelopen etmaal bezweken er weer minder mensen aan het coronavirus dan de dag ervoor. In België hebben de ziekenhuizen voor het eerst in de coronacrisis in 24 uur tijd meer patiënten ontslagen dan dat er nieuwe patiënten zijn opgenomen. Je vindt de meest recente cijfers hier.

3. Foto’s van de thuisblijvers

Een bijzonder fotoproject van Annabel Jeuring. Voor veel fotografen valt een hoop werk weg, omdat het lastig is je aan de anderhalve meter afstand te houden of omdat klussen op bijvoorbeeld evenementen zouden zijn. Annabel gaat de straat op – verantwoord uiteraard – en fotografeert de thuiszitters achter hun eigen raam. Het levert een bijzondere reeks én een mooi verhaal op de NOS op.

View this post on Instagram

Van achter het raam kijken ze lachend in de lens van Annabel Jeuring: ouders, kinderen, echtparen, opa's en oma's. De 42-jarige fotografe uit Enschede heeft de coronacrisis aangegrepen voor een nieuw project, waarin ze stadsgenoten vastlegt die 'opgesloten' zitten in hun huis. De fotoreportage van Jeuring, die als zelfstandige werkt, begon eigenlijk noodgedwongen. Door de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus viel een groot deel van haar opdrachten weg. "Om te zeggen dat ik toen in paniek raakte is misschien overdreven," vertelt ze, "maar ik heb wel vier kinderen en mijn man is ook zelfstandige. Gelukkig gaat zijn werk wel door". Zelf is Jeuring nu drie weken bezig met haar nieuwe fotoserie. "Er is veel animo voor. Het is ook leuk om straks met foto's terug te kunnen kijken op deze periode. Ze vormen een tastbare herinnering aan deze tijd. Een soort geschiedenis in wording." Ondanks de crisistijd probeert de Enschedese een optimistische draai te geven aan haar foto's. "Het zijn luchtige, vrolijke foto's, die laten zien wat echt belangrijk is. Doordat clubjes, activiteiten, werk en school zijn weggevallen, ben je nu op elkaar aangewezen. Daardoor heb je meer tijd voor bijvoorbeeld gesprekken en spelletjes. Je bent echt samen. Dat vind ik wel winst." (Foto's: @i_need_a_photo_opportunity) #corona #isolatie #quarantaine #raam #opgesloten #fotografie

A post shared by NOS (@nos) on

4. Britse koningin geeft toespraak

Voor de vierde keer in 68 jaar geeft de Britse koningin Elizabeth zondagavond een speech. Ze zal haar volk toespreken en ingaan op de coronacrisis. De speech is voor het Britse volk en de inwoners van de landen van het Gemenebest van Naties. De toespraak is al op genomen en zal via de radio en sociale media te volgen zijn. Een deel is al vrijgegeven, lees hier waar de koningin het over zal hebben.

5. Nederland houdt zich aan regels

De vraag om dit weekend zo min mogelijk op pad te gaan, lijkt door de meeste Nederlanders serieus genomen te worden. Ook zondag was het op de meeste plekken niet te druk en konden de maatregelen van het RIVM rondom het coronavirus worden gehandhaafd. Alleen wegen naar het Drielandenpunt werden afgesloten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
5x positief nieuws: fotografe legt thuiszitters vast en meer
Sluiten