Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 4 apr 2020 / 14:36 uur

1360 mensen op intensive care, opnames stijgen minder snel

Het aantal Nederlanders dat op een intensivecareafdeling ligt met het coronavirus, is gestegen tot 1360. Dat zijn er 36 meer dan vrijdag.

„We zien het aantal opnames de afgelopen dagen minder snel stijgen dan vorige week, de ‘social distancing’ lijkt te werken. Het is dus heel belangrijk om dat voort te zetten", zei Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg zaterdagmiddag.

Duitsland wil helpen

Van de 1360 ic-patiënten liggen er zeventien in Duitsland. Dat zijn er drie meer dan vrijdag. 33 Duitse ziekenhuizen hebben zich inmiddels bereid verklaard om Nederlandse patiënten op te nemen. „We hebben momenteel voldoende aanbod aan ic- en niet-ic-bedden. Dat is geruststellend", zegt Kuipers.

De afgelopen 24 uur zijn er 61 verplaatsingen tussen regio’s geweest, waarvan 47 ic-patiënten, inclusief drie naar Duitsland.

In totaal zijn er 2100 ic-bedden beschikbaar. Op zondag of maandag zouden er 2400 bedden beschikbaar moeten zijn. Kuipers: „We liggen nog altijd op schema met het aantal beschikbare bedden en we zien op dit moment het aantal opnames minder snel stijgen. We hopen dat dit zo doorzet."

Voor patiënten die geen coronavirus hebben maar wel ic-zorg nodig hebben, zijn 510 bedden beschikbaar.

60.000 doden wereldwijd

Het dodental wereldwijd door het coronavirus is zaterdag de 60.000 gepasseerd. De meeste doden vielen in Italië en Spanje. Daar kwamen vooralsnog respectievelijk 14.681 en 11.744 mensen door het virus om het leven. Ook de Verenigde Staten zijn met bijna 7500 doden hard getroffen.

1360 mensen op intensive care, opnames stijgen minder snel
Lange rijen koelwagens dienen in New York momenteel als tijdelijk mortuarium. | Foto: EPA / Justin Lane

Volgens de ‘coronateller’ van Worldometer raakten wereldwijd meer dan 1,1 miljoen mensen besmet met het coronavirus, dat eind vorig jaar uitbrak in de Chinese provincie Hubei. Daar wordt het dagelijkse leven langzaamaan weer opgepakt. In Europa is dat nog niet het geval.

Vele maatregelen

Veel landen, waaronder Nederland, hebben verregaande maatregelen getroffen om het virus in te dammen. Zo moeten mensen zoveel mogelijk thuisblijven, zijn alle horecagelegenheden dicht en zijn bijeenkomsten verboden. Ook blijven vliegtuigen massaal aan de grond.

Tot nu toe overleden in Nederland ruim 1600 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Bijna 17.000 raakten besmet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
1360 mensen op intensive care, opnames stijgen minder snel
Sluiten