Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 23 mrt 2020
Leestijd: 1 minuut

Zuid-Afrika gaat drie weken in lockdown

Zuid-Afrika komt met een landelijke lockdown om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. „Vanaf middernacht op donderdag 26 maart tot middernacht op donderdag 16 april, moeten alle Zuid-Afrikanen thuisblijven”, zei president Cyril Ramaphosa.

Mensen mogen nog wel levensmiddelen gaan kopen of hun huis verlaten voor een medische afspraak. De regering heeft ook besloten dat vrijwel alle winkels moeten sluiten. Er wordt een uitzondering gemaakt voor apotheken, banken, supermarkten, tankstations en sommige instellingen.

Reizigers

Internationale reizigers die sinds 9 maart zijn gearriveerd vanuit risicolanden moeten verplicht veertien dagen in quarantaine in hun hotel. Het leger wordt ingezet om de politie te ondersteunen.

In Zuid-Afrika is tot dusver bij 402 mensen vastgesteld dat ze besmet zijn met het coronavirus. De president zei in een toespraak dat drastische maatregelen nodig zijn om te voorkomen dat het virus verder om zich heen grijpt. Hij erkende dat de lockdown een grote maatschappelijke impact zal hebben, maar zei ook dat die niet opweegt tegen de negatieve gevolgen van afwachten.

Uitzondering

Niet iedereen moet de komende weken binnenblijven. Ramaphosa zegt dat een uitzondering wordt gemaakt voor medewerkers van hulpdiensten, medisch personeel en leden van de veiligheidsdiensten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.