Metro
Metro Nieuws 30 mrt 2020 / 11:54 uur

WHO waarschuwt: drink niet bij coronastress

Door de uitbraak van COVID-19 zitten we massaal thuis. Niet naar buiten kunnen in combinatie met spanning door het virus en andere omstandigheden, kan voor stress zorgen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt de mensheid in deze tijden vooral niet naar de fles te grijpen. De organisatie benadrukt dat alcohol drinken geen goede manier is om met stress rondom het virus en de lockdown om te gaan. Een flinke borrel kan enorme gevolgen hebben voor de mentale én fysieke gezondheid.

Verdovende middelen schuwen

De WHO benadrukt dat deze lockdown moeilijk kan zijn en dat het normaal is om je gestrest, angstig of eenzaam te voelen. Ook roken als manier om met de spanningen om te gaan, wordt ten zeerste afgeraden.

Dr. Aiysha Malik werkt als technical officer voor de WHO op de afdeling mentale gezondheid. „Voor mensen zonder verslaving helpen verdovende middelen niets tegen de stress van zelfisolatie”, zegt ze tegen Daily Mail. „Deze middelen kunnen het juist erger maken.” Ze drukt iedereen op het hart gezond te eten, genoeg te bewegen en voldoende te slapen.

Structuur voor jezelf creëren is daarbij belangrijk. „Je routines zijn belangrijk als je structuur in je dag wilt houden", legt ze uit. Denk daarbij bijvoorbeeld aan iedere dag op hetzelfde tijdstip naar bed gaan en er op dezelfde tijd uitgaan. Ook adviseert ze niet teveel nieuws te consumeren als dit stress oplevert.

Eenzaam

De Europese divisie van de WHO adviseert instellingen als GGD’s en psychologenpraktijken zich goed voor te bereiden op de hoeveelheid mensen die hulp nodig hebben door de pandemie. Doordat mensen hun huis zo min mogelijk verlaten, liggen problemen als eenzaamheid op de loer.

„De psychologische impact voor bijvoorbeeld ouderen – die in de kwetsbare groep zitten en dus extra voorzichtig moeten zijn – kan zijn dat iemand meer angst of boosheid voelt. Sommige ouderen waren voor de pandemie al eenzaam en dit kan zorgen dat hun mentale gezondheid alleen maar verslechtert."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
WHO waarschuwt: drink niet bij coronastress
Sluiten