Metro
Metro Nieuws 18 mrt 2020 / 10:19 uur

Wel wc-rollen bezorgen, maar niet naar het toilet

„Let een beetje op elkaar." Premier Mark Rutte eindigde er maandag zijn toespraak mee. Maar op de vrachtwagenchauffeurs wordt niet gelet, vindt CNV Vakmensen. „Zij bezorgen wc-papier, maar mogen zelf niet eens naar het toilet." 

Tjitze van Rijssel is onderhanderlaar van CNV Vakmensen en krijgt de laatste dagen veel reacties van vrachtwagenchauffeurs, die opeens voor onverwachte situaties komen te staan.

Alleen voor eigen medewerkers

„Ze zijn elke dag op pad om de economie en de voedselvoorziening draaiende te houden, maar kunnen zelf voor de basisvoorzieningen onderweg niet meer terecht bij wegrestaurants", legt hij uit. Van Rijssel pleit daarom voor wat extra aandacht voor de chauffeurs. „Zij zorgen ervoor dat de winkels weer vol liggen. Ook met wc-papier. Maar ondertussen mogen ze bij de winkels en de distributiecentra vaak niet eens naar het toilet. Dan hangt er een papiertje: alleen voor eigen medewerkers. Mensen, dat kan echt niet."

Schandalig

Gelukkig zijn er een paar wegrestaurants die de chauffeurs afhaalmaaltijden aanbieden en toiletvoorzieningen openhouden, maar over de supermarkten heeft de CNV-bestuurder geen goed woord over. „Als er dan zo’n papiertje hangt, voel je je niet erg welkom hoor. Ik vind het schandalig." Van Rijssel begrijpt goed dat mensen zich zorgen maken in deze tijd, maar vraagt om begrip voor de situatie van vrachtwagenchauffeurs. De chauffeurs die internationale ritten rijden, hebben het volgens Van Rijssel helemaal zwaar. „Zij zijn vaak meerdere dagen onderweg. Het is lastig om een maaltijd te krijgen en ergens onderweg douchen is vrijwel onmogelijk.”

De crisis zal nog een lange tijd gaan duren en daarom moeten vrachtwagenchauffeurs de komende tijd ondersteund worden. CNV Vakmensen wil graag wat extra aandacht voor vrachtwagenchauffeurs. Van Rijssel hoopt dat de ministers van Infrastructuur en Waterstaat en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hiervoor alles in het werk stellen. „Ook in Europees verband. Het transport is tot vitale sector bestempeld, daar horen ook goede voorzieningen bij.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wel wc-rollen bezorgen, maar niet naar het toilet
Sluiten