Metro
Metro Nieuws 4 mrt 2020 / 17:09 uur

Wat kun je zelf doen tegen het coronavirus?

Volgens de laatste stand van zaken van het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid (RIVM) zijn er in Nederland op dit moment 38 mensen besmet met het coronavirus. 

Dinsdag werden vijftien nieuwe besmettingsgevallen gemeld. Van deze mensen liggen er vier in ziekenhuizen, tien mensen zijn thuis in quarantaine. Eén patiënt was op doorreis in Nederland en is naar een opvanglocatie gebracht.

Leven gaat door

Eerder op woensdag liet Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, weten dat het openbare leven, ondanks dat bij een aantal Amsterdammers het coronavirus werd geconstateerd, vooralsnog gewoon doorgaat. „Er is geen aanleiding om evenementen af te gelasten of gebouwen te sluiten. Iedereen kan dus naar werk, school, of andere openbare plekken.”

Het leven gaat dus gewoon door, maar wat kun je zelf doen om te voorkomen dat je besmet raakt? De thuisarts geeft tips. „Allereerst is het van belang om je handen regelmatig te wassen met water en zeep, niezen en hoesten doet u in de binnenkant van uw elleboog”, tipt de thuisarts.

„Verder moet u zo min mogelijk uw ogen, neus en mond aanraken en met papieren zakdoekjes uw neus snuiten. Ook is het indien mogelijk beter om op twee meter afstand te blijven van mensen die niezen."

Geen mondkapjes

Overigens kun je gewoon nog mensen de hand schudden. Wel zegt het RIVM dat het raadzaam is om je handen te wassen als het ging om handcontact met een ziek persoon. Dat mondkapjes niet effectief zijn, is inmiddels bekend. Volgens het RIVM beschermen ze niet tegen het virus en creëren ze op deze manier een schijnveiligheid.

Op social media gaan wel andere lucratieve manieren rond om besmetting te voorkomen. Bijvoorbeeld het bedienen van liftknoppen met een tandenstoker of paperclip, het gebruiken van desinfecterende zeep of gewoon je gezonde verstand gebruiken: voel je je niet zo lekker? Ga dan dus niet zoenen met iemand in de kroeg.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wat kun je zelf doen tegen het coronavirus?
Sluiten