Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 2 mrt 2020
Leestijd: 1 minuut

Vertraagde procedures zorgen voor dwangsommen IND

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) moet dit jaar mogelijk 70 miljoen euro aan dwangsommen uitkeren. Die worden betaald als vergoeding aan asielzoekers als hun procedure is vertraagd.

Dat meldt NRC Handelsblad op basis van een interne memo. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid bevestigt dat claimbedragen en doorlooptijden oplopen. Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol stuurt deze week nog een brief naar de Tweede Kamer over de kwestie.

Schadevergoeding

Vorig jaar november ging de bewindsvrouw er nog vanuit dat de IND dit jaar naar schatting 17 miljoen euro aan dwangsommen zou moeten betalen. In 2018 was de dienst een bedrag van 6,5 miljoen euro kwijt aan dwangsommen.

Steeds meer asielzoekers stappen naar de rechter voor een schadevergoeding. Op korte termijn „zijn er zeer beperkt mogelijkheden om de uit te betalen dwangsommen te beperken", staat volgens NRC in de memo aan Broekers-Knol.

De opgelopen wachttijden worden onder meer veroorzaakt door personeelstekorten en computerproblemen bij de IND.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.