Metro
Metro Nieuws 10 mrt 2020 / 07:43 uur

Toch geen landelijke wapen-inleverdag

Een landelijke dag waarop iedereen zijn wapens kan inleveren zonder daarvoor bestraft te worden, gaat er niet komen. 

Dat terwijl een ruime meerderheid van de Tweede Kamer het vorig jaar wel wilde. Volgens de politie is zo’n dag niet opportuun en niet wenselijk, schrijft de NOS

De landelijke actiedag zou volgen op een eerdere variant in Rotterdam vorig jaar. Toen werden er maar liefst 262 wapens ingeleverd, waarvan 60 vuurwapens. Daarnaast passeerden onder meer boksbeugels, messen, pepperspray, alarm- en balletjespistolen de revue.

Lees ook: Rotterdam is er klaar mee: pleurt op met je wapens

Een grote Kamermeerderheid wilde dat er zo’n dag voor heel Nederland zou komen, maar een woordvoerder van de politie zegt dat het niet lukt om tot een datum te komen die voor elk korps in Nederland uitkomt. Een inzameldag is volgens hem niet geschikt: „Het probleem rond wapens speelt namelijk niet overal. En dus is vooral het lokale gezag aan zet. Burgemeesters en politie kunnen zo zelf bepalen of ze dit willen en wanneer het hun uitkomt."

Gevaar levend houden

Kamerlid Chris van Dam (CDA) wil opheldering van minister Grapperhaus, nu het plan om tot een landelijke actie te komen een stille dood lijkt te sterven. „De recente problematiek rond messen en andere steekwapens rechtvaardigt dat er fors geïnvesteerd moet worden om alle wapens van straat te halen. Een jaarlijks terugkerende inleverdag biedt juist goede mogelijkheden om brede aandacht voor het grote gevaar van messen en wapens blijvend levend te houden."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Toch geen landelijke wapen-inleverdag
Sluiten