Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 18 mrt 2020 / 12:54 uur

Supermarkten schermen kassa’s af met plexiglas

Albert Heijn en Jumbo schermen kassa’s en servicebalies af met plexiglas om kassamedewerkers te beschermen tegen het coronavirus.

Albert Heijn doet dit bij alle 950 vestigingen en bij de filialen van Etos. Bij Jumbo gaat het om 670 vestigingen.

Afstand houden

Albert Heijn is dinsdagavond begonnen met het plaatsen van plexiglas, maar verwacht dat het nog wel enkele dagen duurt voordat alle filialen zijn voorzien. „Het gaat om vier schermen per winkel. Elke supermarkt krijgt het plexiglas bij drie kassa’s en de servicebalie om het fysieke contact tussen de klanten en medewerkers te voorkomen", legt een woordvoerster uit.

Ook Jumbo zegt de komende dagen alle kassa’s te willen afschermen, mits er voldoende plexiglas leverbaar is. Daarnaast wordt op de vloer bij de kassa’s van de supermarkten tape aangebracht om klanten te wijzen op de voorschriften van het RIVM om 1,5 meter afstand van elkaar te houden. „Bij het afrekenen is deze afstand niet mogelijk. De veiligheid en gezondheid van onze collega’s is belangrijk, daarom hebben we besloten alle winkels zo snel mogelijk te voorzien van plexiglas platen", zegt de woordvoerster van Albert Heijn. „In combinatie met het plaatsen van tape op de vloer, zorgen we ook voor onze kassamedewerkers voor een veilige werkplek."

Met pin betalen

De schermen hangen ongeveer 10 centimeter boven het betaalplateau. Albert Heijn raadt klanten aan de boodschappen vooral te pinnen met een bankpas of de mobiele telefoon. Zo hebben ze zo min mogelijk fysiek contact met de kassamedewerker. Klanten die toch contant afrekenen, overhandigen het geld via het betaalplateau.

De Nederlandse supermarkten pleiten voor een verbod op het betalen met contant geld in de winkels vanwege het virus. Die oproep doet branchevereniging CBL in een brandbrief aan premier Rutte. Met name ouderen gebruiken nog veel contant geld en die zijn tot nu toe het kwetsbaarst gebleken voor het coronavirus.

Nederlanders gebruiken steeds minder contant geld aan de kassa, maar doen dat nog steeds zo’n 7 miljoen keer per dag, blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) over 2018. Een derde van alle betalingen in de supermarkt wordt nog met munten en briefjes gedaan.

Zorg goed voor jezelf en voor elkaar 🍀🙂- Doe je boodschappen als normaal. Er is dagelijks voldoende nieuwe voorraad….

Gepostet von Jumbo Heerestraat Roden am Mittwoch, 18. März 2020

Als bescherming voor onze klanten en medewerkers hangen er nu schermen voor onze afrekenpunten. Mark van Maanen van Blyco dankjewel

Gepostet von Albert Heijn Paterswolde am Montag, 16. März 2020

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Supermarkten schermen kassa’s af met plexiglas
Sluiten