Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 6 mrt 2020
Leestijd: 1 minuut

Snelheidsbeperking dreigt gevolgen te hebben voor ambulances

In de komende weken wordt de verlaging van de maximumsnelheid gefaseerd ingevoerd. Die heeft niet alleen gevolgen voor het normale verkeer, maar ook voor ambulances.

Hulpdiensten, waaronder ambulances, reddingsbrigades, politie en de brandweer vallen, mogen volgens de wet 40 kilometer per uur harder rijden dan de rest van het verkeer. Voor hen zakt de maximumsnelheid op de snelweg dus ook.

Waar de hulpdiensten op sommige wegen nu nog 170 kilometer per uur mogen halen, zakt dat straks naar 140. En dat is een kwalijke ontwikkeling, vinden zowel de fracties van de PVV als de VVD.

Grote snelheidsverschillen

„We zien niet direct aanleiding om de regels aan te passen", zo sprak minister Van Nieuwenhuizen vrijdag na de wekelijkse ministerraad. „Ik ga de ontwikkelingen met Ambulancezorg Nederland zorgvuldig in de gaten houden, maar de snelheidsverschillen mogen gewoon niet te groot worden. Dan ontstaan weer veiligheidsrisico’s.”

Toch snapt Van Nieuwenhuizen het argument zeker als het gaat om ambulances. „Ik wil natuurlijk niet dat door de aanpassing van de snelheid mensenlevens in gevaar komen."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.