Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 13 mrt 2020 / 06:20 uur

Scholen blijven open ondanks corona: ‘Bekijk de situatie per dag’

Het kabinet moet dagelijks bekijken of basis- en middelbarescholen open kunnen blijven, vindt de Tweede Kamer.

Eerder vroegen oppositie- en regeringspartijen scholen te sluiten door het oprukkende coronavirus. Mark Rutte liet weten dat dit verzoek door deskundigen werd afgeraden. Vandaar dat de scholen nog steeds open blijven.

Experts

De vraag of scholen open moeten blijven is een belangrijk vraagstuk bij het Kamerdebat over de maatregelen rondom het coronavirus. Voornamelijk angst van leraren en ouders zou voor veel partijen een aanleiding zijn om de schooldeuren te sluiten. Rutte vertelde dat hij „het liefst” de scholen wil sluiten, maar dat experts dat hem afraden.

De Kamer „vraagt nu niet van het kabinet om scholen dicht te doen" zoals onder andere de PVV voorstaat, sprak CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma. Het kabinet moet het openhouden van de scholen wel dagelijks „evalueren", maar dat is minder negatief dan het "heroverwegen" dat onder meer de SP bepleit.

Thuis blijven

De PVV pleitte ook voor een soepele regeling voor ouders die uit angst voor het virus hun kind liever thuis houden. Maar Rutte belooft niet dat zij worden uitgesloten van een boete. „Ik verwacht dat het in de praktijk wel los zal lopen, maar ik ga dat niet toezeggen. Dat vind ik te zwart-wit. Er zal wél rekening worden gehouden met de bijzondere omstandigheden.”

Donderdag stemde de Kamer voor het eerst volgens de nieuwe regels om te voorkomen op verspreiding van het coronavirus. Niet alle Kamerleden zijn dan aanwezig in de vergaderzaal. Per partij komen één of twee Kamerleden stemmen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Scholen blijven open ondanks corona: ‘Bekijk de situatie per dag’
Sluiten