Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 17 mrt 2020
Leestijd: 1 minuut

Schengenzone op slot voor niet EU-inwoners

EU-leiders hebben na overleg via een videoconferentie over de bestrijding van het coronavirus besloten dat reizigers van buiten de EU, tijdelijk niet meer Nederland en de 25 andere landen in de Schengenzone in komen. 

Het inreisverbod geldt niet voor EU-burgers en hun familie, mensen met een verblijfsvergunning, medisch personeel, vrachtwagenchauffeurs, diplomaten, bepaalde onderzoekers en grenswerkers.

Van de 27 EU-landen zijn Roemenië, Bulgarije, Kroatië, Cyprus en Ierland geen lid van de Schengenzone, waar in principe vrij doorheen kan worden gereisd. De niet-EU-landen Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein horen er wel bij.

Voedsel en medicijnen

De regeringsleiders hebben ook afgesproken dat er ‘voorrangsstroken’ bij de grenzen voor vrachtwagens komen om een soepele aanvoer van voedsel en medicijnen te garanderen. „We doen alles wat nodig is en zullen niet aarzelen aanvullende maatregelen te treffen als de situatie evolueert", zei Europees Commissiewoordvoerder Ursula von der Leyen na afloop van de elektronische top. „Het virus is de vijand."

De traditionele EU-lentetop, die 26 en 27 maart in Brussel zou worden gehouden, wordt geschrapt. De leiders zullen eind volgende week opnieuw per videoconferentie overleggen over de situatie en nieuwe maatregelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Schengenzone op slot voor niet EU-inwoners
Sluiten