Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 1 mrt 2020 / 15:30 uur

Schaatskoningin Wüst verovert zevende wereldtitel

Ireen Wüst heeft voor de zevende keer in haar schaatsloopbaan de wereldtitel allround veroverd. De 33-jarige Brabantse stelde in het Noorse Hamar op de afsluitende 5000 meter haar eindzege veilig. Ze reed met 7.01,68 de tweede tijd.

Haar triomf kwam geen moment in gevaar, omdat een aanval van haar Canadese tegenstandster Ivanie Blondin, de nummer 2 van het klassement, uitbleef.

Wüst begon zondag met een voorsprong van 6,60 seconden aan de beslissende race tegen Blondin. De nummer 2 van het klassement bleek niet in staat om de Nederlandse klassementsleidster echt te bedreigen. Wüst, eerder op de dag glorieus winnares van de 1500 meter, reed met een stabiele race overtuigend naar haar zevende WK-triomf.

De onttroonde titelhoudster Martina Sablikova uit Tsjechië won nog wel met ruim verschil de 5000 meter (6.53,94), maar kwam in het eindklassement niet verder dan de vierde plek.

Topvorm

Wüst kwam dit seizoen nog wat moeizaam op gang. Begin dit jaar bewees de kopvrouw van TalentNED met de Europese titel op de 1500 meter dat ze weer in topvorm begon te komen. Daarna volgde ook de gouden medaille bij de WK afstanden op de schaatsmijl.

Na haar nieuwe machtsgreep in Hamar is de honger van Wüst naar titels nog niet gestild. Bij de wereldbekerfinale komend weekeinde in Heerenveen wil de vijfvoudig olympisch kampioene ook nog het klassement van de 1500 meter winnend afsluiten.

Antoinette de Jong pakte in het eindklassement brons dankzij een sterke race op de 5000 meter (derde in 7.02,79). De Nederlands kampioene allround verdreef Melissa Wijfje in de algemene rangschikking van de derde plaats. De WK-debutante verspeelde het brons op de 5000 meter met een slotronde van ruim 37 seconden (vijfde in 7.05,20).

Reageer op artikel:
Schaatskoningin Wüst verovert zevende wereldtitel
Sluiten