Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 1 mrt 2020 / 10:45 uur

Rutte uit zorgen over situatie Grieks-Turkse grens

Premier Mark Rutte heeft zijn zorgen over de situatie aan de Grieks-Turkse grens gedeeld met de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis. De Turkse regering heeft zondag laten weten dat ze al meer dan 75.000 migranten vanuit Syrië heeft doorgelaten naar de Europese Unie.

„Zojuist mijn zorgen gedeeld en volle steun uitgesproken aan @PrimeministerGR vanwege de situatie aan de Grieks-Turkse grens. Afspraken uit de EU-Turkije Verklaring dienen volledig te worden nageleefd", aldus Rutte op Twitter.

De duizenden migranten die Turkije doorgelaten heeft, zouden vanuit Istanbul ruim 200 kilometer westelijker via de stad Edirne naar Griekenland of Bulgarije gaan. Die twee landen hebben de grensbewaking verscherpt.

Rutte uit zorgen over situatie Grieks-Turkse grens.
Rutte uit zorgen over situatie Grieks-Turkse grens. Foto: ANP.

Bij de Grieks-Turkse grenspost van Kastanies en Pazarkule hebben zich volgens de Griekse autoriteiten zeker 3000 migranten verzameld aan de Turkse kant. Bulgarije merkt niets van de migrantenstroom waar in Ankara over gesproken wordt. Volgens de Bulgaarse minister van Defensie is aan de grens alles rustig en is zondag helemaal niemand illegaal de afgerasterde grens overgekomen.

Grens oversteken

In de nacht van zaterdag op zondag zijn er volgens de Griekse onderminister van Defensie Alkiviadis Stefanis 9600 pogingen verijdeld om illegaal Griekenland vanuit Turkije binnen te komen.

Zaterdag zijn in het noordoosten van Griekenland zeventig mensen aangehouden die illegaal de grens waren overgestoken, waarschijnlijk door de rivier de Evros over te steken. Ondanks het slechte weer zijn 220 migranten er zondag in geslaagd met boten op het Griekse eiland Lesbos te landen.

De Europese grensbewaking Frontex heeft Griekenland extra hulp toegezegd, zowel in personeel als in technische hulpmiddelen volgens een Frontex-woordvoerster. Griekse premier Mitsotakis belegt zondagavond een spoedzitting met de Griekse nationale veiligheidsraad.

Reageer op artikel:
Rutte uit zorgen over situatie Grieks-Turkse grens
Sluiten