Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 28 mrt 2020 / 14:49 uur

Polite Zuid-Afrika schiet op burgers tijdens lockdown

Ook in Zuid-Afrika is er een lockdown afgekondigd vanwege het coronavirus. Deze wordt alleen slecht nageleefd door de bevolking en dat leidt tot harde acties van bovenaf.

Veel mensen in Zuid-Afrika volgen de maatregelen niet op. Er zijn nog altijd veel groepen mensen die samenhopen, zo ook bij een supermarkt in Johannesburg. Doordat er zaterdagochtend 200 tot 300 mensen stonden te dringen voor de winkel, moest de politie hardhandig ingrijpen.

Rubberkogels

De agenten kwamen met verschillende voertuigen aanrijden en openden het vuur met rubberkogels, zo meldt een internationale persfotograaf. Nadat de massa uiteengedreven was, werden de mensen met behulp van een zweep in een rij gedirigeerd.

In Zuid-Afrika zijn er op de eerste dag van de lockdown 55 mensen opgepakt. Vaak gebeurde dat omdat er in het park groepjes zaten te drinken. Vooral in armere wijken komt dat regelmatig voor.

Oorlog

Minister Bheki Cele – die verantwoordelijk is voor de politie – hamert erop dat dit een extreme situatie is. „De oorlog waarin we onszelf bevinden is geen oorlog tegen de burgers van dit land, maar een oorlog tegen een gemeenschappelijke vijand, het coronavirus. Wie de wet overtreedt en ervoor kiest om zich bij de vijand van het volk aan te sluiten, zal daarvoor de prijs betalen.”

Met 1170 besmettingsgevallen en officieel één dode is Zuid-Afrika in absolute aantallen vooralsnog het zwaarst getroffen land van het continent Afrika.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Polite Zuid-Afrika schiet op burgers tijdens lockdown
Sluiten