Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 30 mrt 2020 / 18:45 uur

Ook gevangenissen houden poorten tot ten minste 6 april dicht

Ook gevangenissen houden hun poorten nog tot ten minste 6 april zo veel mogelijk gesloten om het coronavirus buiten de deur te houden.

Gedetineerden en tbs’ers mogen al ruim twee weken geen bezoek ontvangen en niet met verlof, maar dat gaat minstens anderhalve week langer duren, laat minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) weten.

Dinsdag beslist het kabinet over een verlenging van maatregelen als de sluiting van scholen en horeca. Die blijven inderdaad nog langer van kracht, melden ingewijden. Dekker kijkt vervolgens wat dat besluit betekent voor de gevangenissen en forensische klinieken, schrijft hij aan de Tweede Kamer.

Gedetineerden met klachten

Gedetineerden met klachten die weleens door het coronavirus veroorzaakt zouden kunnen zijn, krijgen volgens Dekker een cel voor zich alleen. Dat moet de zorgen van gevangenen en bewaarders over de meerpersoonscellen, waar gedetineerden elkaar gemakkelijk zouden kunnen aansteken, wegnemen.

Ruimte is er voorlopig genoeg, doordat er minder nieuwe gevangenen arriveren en juist meer gedetineerden vertrekken, schrijft Dekker. Zo worden mensen die zich de komende tijd melden omdat ze nog een lichte straf moeten uitzitten, tot nader order niet opgesloten. En gevangenen van wie de straf er bijna opzit, mogen vast naar huis.

Enkelband

Die laatste groep moet doorgaans een elektronische enkelband dragen waardoor justitie kan zien waar ze zijn. Er zijn dus veel extra enkelbanden nodig, maar „op dit moment is er geen tekort”, aldus Dekker. Er wordt hard gewerkt „om de capaciteit uit te breiden, zodat dat ook niet ontstaat”.

Mondkapjes

Ook worden er in gevangenissen mondkapjes gemaakt, meldt de minister. Op vijf plaatsen zijn gedetineerden daar al mee aan de slag, maar ook andere inrichtingen maken zich daarvoor op. De maskers, die bijvoorbeeld in de gevangenissen zelf kunnen worden gebruikt, zijn heel schaars door de virusuitbraak.

Reageer op artikel:
Ook gevangenissen houden poorten tot ten minste 6 april dicht
Sluiten