Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 20 mrt 2020 / 09:49 uur

Ook Albert Heijn start met speciaal ouderenuurtje in de ochtend

Supermarktketen Albert Heijn heeft vanaf maandag een speciaal uurtje voor ouderen. Mensen van boven de 70 kunnen dan op werkdagen tussen 07.00 en 08.00 uur terecht voor hun boodschappen voordat de winkel voor iedereen opengaat.

Op die manier lopen ze minder risico het coronavirus op te lopen en hebben ze minder kans om mis te grijpen. In diverse andere landen hadden supermarkten al speciale openstellingen voor ouderen en soms ook voor zorgpersoneel.

Vanuit de politiek waren de supermarkten al opgeroepen om met zo’n uur te komen. Jumbo gaf hier eerder in enkele van hun vestigingen ook al gehoor aan. Het is daar nog geen ketenwijd beleid.

Rekening houden

Albert Heijn roept zijn andere klanten op rekening te houden met de extra openstelling en dan niet ook te komen. Het bedrijf vraagt verder alle klanten anderhalve meter afstand te houden, ook tot de kassamedewerkers en de vakkenvullers. Daartoe riep premier Mark Rutte woensdag ook al op.

Ouderenbond ANBO vindt het extra uurtje helemaal niks: „Het gaat averechts werken". Ook klaagt de bond oudere mensen worden gestigmatiseerd. Ze vreest dat ouderen die toch op een gewoon tijdstip komen, zullen worden weggekeken door andere klanten.

„Mensen bellen ons huilend op omdat ze worden nageroepen dat ze thuis moeten blijven", zegt ANBO-directeur Liane den Haan. Albert Heijn zegt dat ouderen de hele dag welkom zijn, maar dat ze hen gewoon de mogelijkheid wil bieden om te komen als er nauwelijks mensen zijn.

Plexiglas

Om het personeel bij de kassa’s te beschermen heeft Albert Heijn plexiglazen scheidingswanden aangebracht en wordt een streep getrokken om aan te geven hoeveel afstand anderhalve meter is. Verder riepen de supermarkten al op zo veel mogelijk met pin te betalen in plaats van met contant geld.

Reageer op artikel:
Ook Albert Heijn start met speciaal ouderenuurtje in de ochtend
Sluiten